Powiem tak - ciacho jest pyszne, choć być może wyglądem nie oszałamia. Jest więc też świetnym przykładem na to, że nie należy sądzić po pozorach, bo można się srogo pomylić. Cynamon i jabłka - połączenie klasyczne i mało oryginalne, ale dla mnie, niezmiennie, ten duet to harmonijny ideał. Ciasto smakuje najlepiej serwowane na ciepło. To jeden z najpyszniejszych jabłeczników pośród tych, które są już na blogu. Nie waham się ani chwili i przyznaję mu I miejsce ex aequo z Plackiem szwajcarskim z jabłkami i calvadosem .
Macie ochotę na kawałek?
Rustykalny Jabłecznik z Cynamonem i Połówkami Owoców
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm lub formę z karbowanym, dość wysokim brzegiem o śr 26 cm:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta
- 200g miękkiego masła
- 3 jaja
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu do ciasta + dodatkowo 1 łyżeczka do posypania wierzchu
- 6-7 niedużych jabłek
Wykonanie:
- Masło ucieramy z cukrem i cynamonem, kolejno wbijając jaja. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy mleko. Całość starannie mieszamy.
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Połówki nacinamy nożem, tak jak byśmy chciały pokroić je w plasterki.
- Tortownicę lub okrągłą formę z karbowanym brzegiem wykładamy papierem do pieczenia. Wypełniamy ją ciastem. Jabłka kładziemy na cieście, nacięciami do góry. Posypujemy 1 łyżką cukru wymieszaną z łyżeczką cynamonu. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Rewelacyjne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńWygląda fantastycznie. Te jabłuszka na górze, mm :)
OdpowiedzUsuńW tych jabłuszkach cały urok :-).
UsuńRustykalny jabłecznik, to coś w sam raz dla mnie ;) Jabłka i cynamon, to para doskonała, a ciacho wygląda wspaniale i bardzo rustykalnie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerdeczne dzięki za miłe słowa :-). Rzeklabym, że smakuje też rustykalnie :-)
UsuńDzisiaj wyprobuje,dziekuje za przepisy,pozdrawiam z podkarpacia:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i ciekawa jestem wrażeń :-)
UsuńWygląda jak ten, który robiła moja babcia...:)
OdpowiedzUsuńA bo ona ma cos takiego tradycjnie-babcinego w sobie również :-)
UsuńZabieram się do pieczenia, dam znac co wyszlo dla poczatkujacej gospodyni.
OdpowiedzUsuńZ niecierpliwością czekam na wrażenia :-)
UsuńJabłko i cynamon to duet idealny!!!
OdpowiedzUsuńI jeden z moich najukochańszych :-)
Usuńciasto z jabłkami jesienią być musi!
OdpowiedzUsuńObok tego ze śliwkami....koniecznie! :-)
UsuńWygląda tak domowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo domowy i smaczny :-)
Usuńmmm :) musi być pyszna,szarlotki,,jabłeczniki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, z chęcią zrobię taką szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuń