poniedziałek, 31 grudnia 2012
Kultowy Sernik Kajmakowy Wieńczy Rok
Ten sernik pojawił się już na tylu blogach, zbierając entuzjastyczne recenzje, że śmiało można nadać mu miano kultowego. Dziś, w ostatnim dniu roku, przyszła na niego kolej i u mnie. Jest rewelacyjnie pyszny!!! Jeden z lepszych lub wręcz najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam. Co ciekawe, smakuje również tym, którzy twierdzą, że nie znoszą krówek, ani masy kajmakowej
:-). Może się wydawać, że jest niemożliwie słodki. Jednak, nic z tych rzeczy! Lekko słony spód, kremowa masa i polewa kajmakowo-migdałowa sprawiają, że całość jest idealnie wyważona. Kto jeszcze nie próbował, powinien się skusić. Polecam gorąco! Przepis pochodzi od Liski.
Smacznego i obfitego 2013!!!
Składniki na tortownicę o śr. 20-22 cm:
Spód:
50g dowolnych solonych orzeszków
80g herbatników
30-40g masła
1 łyżka cukru
Masa serowo-kajmakowa - składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
600g sera na serniki
230g masy kajmakowej (krówkowej)
100g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 jaja
50g miękkiego masła
1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
170g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
2 łyżeczki masła
Do dekoracji:
50g migdałów w płatkach
Wykonanie:
Spód:
Orzeszki i ciasteczka rozdrabniamy, najbardziej jak się da. Warto użyć malaksera. Łączymy z masłem i taką masą wylepiamy spód tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10-12 minut w temperaturze 190C.
Masa serowo-kajmakowa:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masę kajmakową. Następnie kolej na jajka i ser wrzucany partiami (po łyżce). Na końcu wsypujemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180C (wg. Liski). Ja piekłam 65 minut w temperaturze 160C.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa:
Masę kajmakową wkładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki sie połączą. Zdejmujemy z palnika i dodajemy masło. Starannie mieszamy.
Polewamy nią całkowicie wystudzony sernik. Migdały prażymy na suchej patelni. Czekamy aż ostygną i dekorujemy nimi wierzch sernika.
Życzę Wam smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ach, znam ja ten sernik. Przepyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjne i ta spływająca masa ummmmm :) aż chce się skosztować :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek! ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje za zyczenia :*
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :D
Wspaniałego, pełnego inspiracji Nowego Roku 2013:-)
OdpowiedzUsuńSerniczek idealny:-)
Przekonałaś mnie, robię zaraz po Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, ale dawno nie piekłam. Przypomniałaś mi o nim.
OdpowiedzUsuńSzampańskiego Sylwestra u bardzo udanego Nowego Roku!
obłędny!
OdpowiedzUsuńślina mi cieknie po podłodze!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
o, ja świętowałam z tym pysznym serniczkiem Boże Narodzenie, a Ty Nowy Rok, kajmakowy jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w tym 2013 roku!
Nigdy nie jadłam kajmakowego serniczka, ale jak patrzę na zdjęcie to aż żałuje, że nie jadłam :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
najlepszy! jak już się do niego dobiorę, to oderwać mnie nie można :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Piękny! Lubię takie :D
OdpowiedzUsuńObłędny....porywam kawałeczek bo kocham serniki:)!
OdpowiedzUsuńTen sernik to istny obłęd!
OdpowiedzUsuńDroczilko,
OdpowiedzUsuńto ciasto to istna rozpusta, ale takie właśnie lubię najbardziej. Nie ma co sobie żałować dobrych rzeczy :)
Serdeczności,
E.
Robiłam niedawno - rzeczywiście genialny. Twój wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli cały rok ma być taki wypasiony to jestem na tak! Wszystkiego dobrego ;)
OdpowiedzUsuń