Gdy myślę o cieście jogurtowym, widzę je przede wszystkim w towarzystwie owoców, dlatego najchętniej sięgam po nie latem. Dziś, wyjątkowo, przygotowałam wersję zimową, o smaku kokosa i cytryny. Ciasto samo w sobie to nic nadzwyczajnego, dopiero glazura sprawia, że staje się wyjątkowe. Zwykła cytrynowa polewa dokonuje cudu. Nie spodziewalam się, że różnica w smaku będzie tak ogromna...
Babka jest świetną propozycją na świąteczny,wielkanocny stół.
Babka Jogurtowo-Kokosowa z Cytrynową Glazurą
Składniki na średnią formę babkową z kominkiem:
Ciasto:
130g mąki pszennej
150g kaszy mannej
65g wiórków kokosowych + wiórki do posypania po upieczeniu
5 dużych jaj
150g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
150g jogurtu naturalnego
150g roztopionego, wystudzonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Glazura:
125ml soku z cytryny
150-200g cukru - ilość w zależności od stopnia słodkości, jaki chcemy uzyskać
Wykonanie:
Ciasto:
Jaja ucieramy na puszystą masę, z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie wlewamy jogurt i masło. Mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi oraz kaszą manną i wsypujemy do masy jajecznej. Ponownie starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy babkowej z kominkiem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160C z funkcją termoobiegu. Gotową babkę lekko studzimy, wyjmujemy z formy i nakłuwamy w wielu miejscach patyczkiem do szaszłyków.
Glazura:
Sok cytrynowy zagotowujemy z cukrem. Trzymamy na wolnym ogniu przez kilka minut - syrop powinien lekko zgęstnieć. Odstawiamy na parę chwil, a potem, bardzo dokładnie smarujemy nim ciasto i całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Życzę Wam Smacznego! :-)
aż mi się słodko, pysznie zrobiło od samego oglądania!
OdpowiedzUsuńpyszna zimowa babka! :)
OdpowiedzUsuńCzyżby pierwsze przymiarki do Wielkanocy?
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :) poczułam święta w powietrzu ;)
OdpowiedzUsuńNie no, muszę się zmobilizować i na niedzielę coś upiec. Wszyscy kuszą słodkościami :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Z wielką chęcią upiekę tę babę na Wielkanoc. :)
OdpowiedzUsuńFajne Babki robią fajne babki :D z kaszą manną - tego patentu nie znałam, ale człowiek uczy się całe życie :)
OdpowiedzUsuńTakie baby jogurtowe to coś co ze słodkimi latami dzieciństwa kojarzę ... uwielbiam te formę ciasta :) ... w domu mojej babci na kuchennej ścianie wisiała wielka kolekcja foremek do pieczenia bab / w różnych kształtach i wielkościach były ... niektóre stare bardzo były /
OdpowiedzUsuńwielkanocne klimaty - i bardzo dobrze :) uwielbiam wszelkie babki, a pomysł na glazurę świetny
OdpowiedzUsuńWiesz Kasiu ostatnio chodzi za mną babka cytrynowa, więc jak zobaczyłam Twój wpis to aż mi się mordka ucieszyła:-).
OdpowiedzUsuńporywam kawałeczek, boska!
OdpowiedzUsuńno właśnie! już trochę wielkanocnie :) jak dla mnie, wszystko może być z kokosem!!! Z chęcią bym spróbowała takiej babki :) Pozdrawiam! Asia
OdpowiedzUsuńjaka piękna babka! dodaję przepis do ulubionych, mam nową foremkę na babkę, może wykorzystam przepis na zbliżające się święta, pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńPrzygotowania do Wielkanocy czas zacząć. Babeczka wygląda kusząco :D
OdpowiedzUsuńKokosowa Babka ummm :) pycha :)
OdpowiedzUsuń