Wczoraj nie po raz pierwszy zrobiłam ptysie. Genialny przepis na parzone ciasto, tradycyjnie, nie zawiódł. Sposób podania z kremem truskawkowym jest mało ryzykownym, sezonowym eksperymentem. Każdego roku, gdy tylko pojawią się truskawki, rozpoczynam wewnętrzną walkę z samą sobą, bo najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Truskawki na śniadanie, truskawki na obiad, truskawki na kolację. :-) Czy nie brzmi Wam to przypadkiem znajomo? :-) A ptysie? Ptysie wyszły fantastyczne. Są takie domowe, delikatne i.. truskawkowe. :-)))) Dla miłośników tradycji przygotowałam też drugą wersję - bardzo klasyczną , z bitą śmietaną.
Ptysie z Kremem Truskawkowym lub Bitą Śmietaną
Składniki:
Ciasto
parzone:
woda - 1 szklanka
jaja – 4
sztuki
mąka pszenna – 1 szklanka
masło – 125g
sól -szczypta
Krem truskawkowy:
śmietanka kremówka 36% - 0,2l
ser mascarpone – 250g
truskawki – ok. 200g
cukier puder w ilości do smaku (zwykle: kilka
solidnych łyżek powinno wystarczyć)
Bita śmietana:
0,5 l śmietanki kremówki 36%
cukier puder w ilości do smaku (zwykle: od kilku do kilkunastu płaskich łyżek)
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/domowe-ptysie-z-bita-smietana/#sthash.BEAIxLS8.dpuf
0,5 l śmietanki kremówki 36%
cukier puder w ilości do smaku (zwykle: od kilku do kilkunastu płaskich łyżek)
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/domowe-ptysie-z-bita-smietana/#sthash.BEAIxLS8.dpuf
0,5l śmietanki kremówki 36%
cukier puder w ilości: do smaku (zwykle kilka solidnych łyżek wystarczy)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
Ciasto
parzone:
Masło i wodę podgrzewamy, aż tłuszcz nam się
rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę, sól i energicznie mieszamy, żeby otrzymać
jednolite, gładkie, błyszczące ciasto. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy
do przestygnięcia na ca 10 minut. Po tym czasie, dodajemy po jednym jajku,
każdorazowo bardzo dokładnie mieszając całość. Blachę wykładamy papierem do
pieczenia, a następnie łyżką lub szprycą umieszczamy na niej niewielkie porcje
ciasta, zachowując pomiędzy nimi odległości. Pieczemy w temperaturze 200C przez
ca 30 minut. Upieczone i ostudzone ptysie przekrawamy na pół (tworząc część
spodnią oraz wierzchnią) i przekładamy kremem truskawkowym lub bitą śmietaną. Wierzch posypujemy
delikatnie cukrem pudrem.
Krem
truskawkowy:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy. Mocno
schłodzoną śmietanę umieszczamy w misie miksera. Rozpoczynamy ubijanie na
wolnych obrotach. Gdy śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, partiami
wsypujemy cukier puder oraz zwiększamy obroty. Ubijamy do czasu uzyskania
typowej dla bitej śmietany konsystencji. Następnie, ubitą śmietanę łączymy z
mascarpone. Na końcu partiami dodajemy zmiksowane truskawki. Całość delikatnie
mieszamy. Gotowy krem wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wypełniamy
nim nasze ptysie.
Bita śmietana:
Mocno
schłodzoną śmietanę umieszczamy w misie miksera. Rozpoczynamy ubijanie na
wolnych obrotach. Gdy śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, partiami
wsypujemy cukier puder oraz zwiększamy obroty. Ubijamy do czasu uzyskania
typowej dla bitej śmietany konsystencji.
Jeden kęs i jesteś w niebie :D
OdpowiedzUsuńOj jestem, jestem :-)
Usuńjeju, jeju, jakie cudeńka!
OdpowiedzUsuń:-)) Dziękuję!
UsuńWieki ptysia nie jadła, a Twoje Kasiu nie dość że smakowicie wyglądają to jeszcze ich rozmiar kusi:-)
OdpowiedzUsuńOlimpio, dziękuję! :-) I bardzo Ci domową produkcję ptysiów polecam :-).
UsuńZ kremem truskawkowym...pycha:)
OdpowiedzUsuńKrem truskawkowy, faktycznie, okazał się strzałem w dziesiątkę :-)
UsuńWyglądają cudnie te maleństwa! Z truskawkami musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-). Pierwszy raz robiłam ptyśki w takim zestawieniu smakowym - bardzo nam wszystkim zasmakowały :-)
UsuńJeśli zauważysz szybko znikające ptysie,to ja się do tego przyczyniłam,przyznaję się:)
OdpowiedzUsuńZnikały bardzo szybko, ale byłam przekonana, że to przede wszystkim moja zasługa :-)
UsuńJakie słodziaki małe :) cudne !
OdpowiedzUsuńDzięki, Łucjo! :-)
UsuńWspaniałe, muszę wreszcie opanować idealne ciasto parzone.
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że to jest właśnie przepis na idealne parzone :-)
UsuńWyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
UsuńTakie ptysie wyglądają wspaniale <3
OdpowiedzUsuńJak ujędrnić ciało w 2 tygodnie - zapraszam! :)
Choć ujędrnianiu ciała zapewne nie służą...... ;-)
UsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuńA kto by nie lubił? :-)
Usuń