O dobroczynnych właściwościach żurawiny wiedziały już nasze prababki. Współczesna nauka tylko potwierdza ludową mądrość - żurawina jest nieocenionym remedium na wiele schorzeń i przypadłości. Pomoże nam przy zapaleniu pęcherza, grypie, infekcji dróg oddechowych. Jest doskonałym antyseptykiem oraz bardzo bogatym źródłem witamin. Warto uwzględnić ją w jadłospisie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jedzmy więc, cieszmy się nią i smakujmy, bo żurawinowy sezon akurat teraz jest w pełnym rozkwicie. Oto 3 propozycje - wszystkie, jak to u mnie, na mniej lub bardziej słodko :-)
GALETTE Z ŻURAWINĄ
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru brązowego
- 6 łyżek lodowatej wody
- 90g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 500g owoców żurawiny świeżej lub mrożonej
- 250g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Ciasto:
- Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię spożywczą lub kuchenną ściereczkę i wkładamy na mi. 30 minut do lodówki.
- Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła o śr. ca 30 cm
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim nasze ciasto.
- Od środka w stronę brzegów rozprowadzamy żurawinowy farsz, pozostawiając dookoła 4-5 cm, marginesy nienadzianego ciasta, które następnie zawijamy do środka, by osiągnąć efekt widoczny na zdjęciu.
- Żółtko rozkłócamy z wodą i smarujemy nim zawinięte brzegi ciasta. Możemy dodatkowo posypać je odrobiną cukru.
- Całość pieczemy przez ca 30 minut w temperaturze 200C.
Nadzienie (konfitura z żurawiny):
- Owoce wrzucamy do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, do chwili aż masa zrobi się gęsta i szklista.
- Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę
- Dodajemy do owoców pod koniec smażenia
- Wrzącą konfiturę przekładamy do odpowiednio przygotowanych słoiczków (przeczytacie o tym TU), zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Robimy tak w przypadku, gdy pragniemy przechowywać ją dłużej. Do bezpośredniego spożycia wystarczy przełożyć konfiturę do miseczki i przechowywać w lodówce.
współczesna
nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z
infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce
chorób serca.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
współczesna
nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z
infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce
chorób serca.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
współczesna
nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z
infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce
chorób serca.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
OMLET CESARSKI Z KONFITURĄ (np. ŻURAWINOWĄ)
Składniki:
Omlet:
- 100g mąki pszennej
- 100ml mleka
- 2 jaja
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- 500g owoców żurawiny świeżej lub mrożonej
- 250g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Omlet:
- Oddzielamy żółtka od białek
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
- W drugim naczyniu ucieramy mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem
- następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę i całość ze sobą mieszamy
- Na patelni rozpuszczamy trochę klarowanego masła i równomiernie rozkładamy nasze ciasto. Smażymy z obu stron na mocno złocisty kolor.
- Serwujemy obficie posmarowany konfiturą z ulubionych owoców
- Owoce wrzucamy do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, do chwili aż masa zrobi się gęsta i szklista.
- Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę
- Dodajemy do owoców pod koniec smażenia
- Wrzącą konfiturę przekładamy do odpowiednio przygotowanych słoiczków (przeczytacie o tym TU), zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Robimy tak w przypadku, gdy zapragniemy przechowywać ją dłużej. Do bezpośredniego spożycia wystarczy przełożyć konfiturę do miseczki i przechowywać w lodówce.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Kurcze, szukałam własnie czegoś takiego. Dopiero co wróciłam z bazarku z 5kg świeżej żurawinki. Galette dziś powstanie - to pewne :)
OdpowiedzUsuń5 kg żurawinki......Muszę i ja dokonać podobnych zakupków niebawem :-)
UsuńJak wygląda przepysznie , aż spróbuję takie zrobić, po prostu uwielbiam twojego bloga za takie pyszności , chociaż jestem na diecie ; )
OdpowiedzUsuńhttp://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/
Warto spróbować! Dzięki za miłe słowa! :-)
UsuńPrzepyszności! I love żurawina! :)
OdpowiedzUsuńa pewnie, że przepyszne - gdy z żurawiną, to nie może być inaczej. :-)
UsuńJak obiecałam tak zrobiłam. Galette wyszło cudnie! Konfitura palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo się cieszę! :-)
UsuńUwielbiam żurawiną, więc skusiłaś mnie tymi pysznościami :) Szczególnie omletem, pycha...
OdpowiedzUsuńNie wiem co lepsze ...:)
OdpowiedzUsuń