Marco bawi rozmową pierwszych gości |
Bohaterem spotkania było piwo, a dokładniej: różne rodzaje piwa jednej marki - Książęce.
Okazuje się, że piwo jest najstarszym napojem alkoholowym na świecie oraz trzecim po wodzie i herbacie, względem popularności, ze wszystkich powszechnie znanych napitków. Najbardziej wiekowe dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii czyli z okresu około 4000 lat p.n.e. Natomiast najstarszy browar, który udało się odkryć, znajduje się w Egipcie i jest datowany na 3700 p.n.e.
Smażymy szałwię w cieście piwnym |
Chłopaki z zapałem siekają świecę wołową na tatara |
Tatar w pełnej krasie, na trójkątach z chleba na zakwasie :-) |
Grupa radosnych Dziewcząt :-) pod czujnym okiem z Emiliano przygotowuje birramisu |
Emiliano we własnej osobie ;-) |
Cykoria dusi się w piwie |
Tłuściutki schabik ze świni złotnickiej pokornie czeka na swoją kolej |
- Liście szałwii smażone w cieście piwnym
- Cykoria duszona w piwie podawana z orzeszkami piniowymi i rodzynkami
- Schab ze świni złotnickiej, pieczony w glazurze piwno-miodowo-musztardowej, z dodatkiem świeżych ziół, warzyw i owoców
- Piwne risotto z serem Pecorino i orzechami
- Tatar z wołowiny marynowany w ciemnym piwie z miodem i skórką cytrynową
- Mule w maśle piwno-czosnkowym
- Birramisu - tiramisu z piwem zamiast kawy
- Pieczone jabłka z piwnym masłem i cynamonem.
Schab i cykoria już w solarium |
Marco serwuje mule |
- Tatar z wołowiny marynowany w ciemnym piwie z miodem i skórką cytrynową
- Risotto piwne z serem pecorino i włoskimi orzechami
- Liście szałwii smażone w cieście piwnym
Robi się piwne rissotto |
1. Iza Malyska
2. Akademia Kulinarna Whirlpool
którzy razem ze mną gotowali i biesiadowali. Dziękuję za fotki i za wspólne chwile! :-)
Też byłam kiedyś u Włochów w Akademii - to bardzo fajne miejsce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Małgośka
Mogę potwierdzić - jest miło i profesjonalnie.
UsuńJak tak sobie czytam, to naprawdę zazdroszczę :). Świetną mieliście wyżerkę i zabawę też chyba przednią. :)
OdpowiedzUsuńByło naparawdę pysznie i bardzo sympatycznie.
UsuńA ja byłam tam wiosną na warsztacie na temat robienia lodów. Chętnie poszłabym na coś jeszcze, a jestem piwoszką, więc... :)
OdpowiedzUsuńNo więc dobra wiadomość jest taka, że planowany jest cały cykl tych piwnych warsztatów. Warto śledzić fanpejdż Akademii, bo tam na pewno ukwże się info na ten temat..
Usuń