Pączkowe święto już jutro. Aż strach pomyśleć, ile sztuk wcisną w siebie rekordziści oraz w jakim tempie będą konsumować laureaci tych wszystkich dziwacznych konkursów w jedzeniu pączków na czas. Ja nie namawiam Was ani do obżarstwa, ani do pośpiechu, za to zachęcam do różnorodności. Pąki z dzisiejszego przepisu różnią się od tradycyjnych: kształtem, brakiem lukru, nadzienia oraz tym, że ciasto przed smażeniem nie musi po raz drugi wyrastać. Są zatem bardziej ekspresowe oraz wręcz niewyobrażalnie puszyste.
Kwadratowe Puszyste Pączki Bez Nadzienia
Składniki:
- 500 g mąki
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 250 ml mleka
- 5 żółtek
- 3-4 łyżki masła
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia (smalec,olej, planta)
- Drożdże kruszymy, mieszamy z letnim mlekiem i cukrem. Odstawiamy na kwadrans, by zaczęły pracować.
- Następnie łączymy je z przesianą mąką, wbijamy żółtka, wsypujemy sól i z całości zagniatamy gładkie ciasto. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (można użyć miksera). Uprzedzam, że ciasto wychodzi dość rzadkie. Proszę nie dosypywać mąki, bo takie ma być.
- Teraz przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe zaciszne miejsce do wrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Wówczas wykładamy je na oprószony mąką blat i przez moment wyrabiamy tak by całe było obtoczone w mące.
- Rozwałkowujemy je na grubość 1 cm i ostrym nożem wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Nasze pączuchy nie muszę powtórnie wyrastać.
- Smażymy je na mocno złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
- Odsączamy na kawałkach papierowego ręcznika.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
O fajny kształt mają te pączki
OdpowiedzUsuńKwadratowe sa takie..urocze.. :-)
UsuńChętnie kiedyś takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam spróbować. :-)
UsuńO wow, pierwszy raz takie widzę. Świetny, oryginalny kształt! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze się podobają. :-) Mi tez kiedyś tak bardzo wpadły w oko, że postanowiłam przygotować je we własnej kuchni.
Usuńhaaaaaa ale bajeranckie:D
OdpowiedzUsuńPrawda? ;-)))))))))
UsuńRewelacyjne te pączusie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
UsuńJa już szykuję się na nocne smażenie pączków :)
OdpowiedzUsuńNo tak, Tłusty czwartek zobowiązuje! :-)))
Usuń