środa, 11 lutego 2015

Kwadratowe Puszyste Pączuchy Bez Nadzienia



Pączkowe święto już jutro. Aż strach pomyśleć, ile sztuk wcisną  w siebie rekordziści oraz w jakim tempie będą konsumować laureaci tych wszystkich dziwacznych konkursów w jedzeniu pączków na czas. Ja nie namawiam Was ani do obżarstwa, ani do pośpiechu, za to zachęcam do różnorodności. Pąki z dzisiejszego przepisu różnią się od tradycyjnych: kształtem, brakiem lukru, nadzienia oraz tym, że ciasto przed smażeniem nie musi po raz drugi wyrastać. Są zatem bardziej ekspresowe oraz wręcz niewyobrażalnie puszyste.



Kwadratowe Puszyste Pączki Bez Nadzienia

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 3-4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia (smalec,olej, planta)
Wykonanie: 


  • Drożdże kruszymy, mieszamy z letnim mlekiem i cukrem. Odstawiamy na kwadrans, by zaczęły pracować.  
  • Następnie łączymy je z przesianą mąką, wbijamy żółtka, wsypujemy sól i z całości zagniatamy gładkie ciasto. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (można użyć miksera). Uprzedzam, że ciasto wychodzi dość rzadkie. Proszę nie dosypywać mąki, bo takie ma być. 
  • Teraz przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe zaciszne miejsce do wrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. 
  • Wówczas wykładamy je na oprószony mąką blat i przez moment wyrabiamy tak by całe było obtoczone w mące. 
  • Rozwałkowujemy je na grubość 1 cm i ostrym nożem wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Nasze pączuchy nie muszę powtórnie wyrastać.
  • Smażymy je na mocno złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
  • Odsączamy na kawałkach papierowego ręcznika.
  • Posypujemy cukrem pudrem.



Życzę Wam Smacznego! :-)

12 komentarzy:

  1. Chętnie kiedyś takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow, pierwszy raz takie widzę. Świetny, oryginalny kształt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze się podobają. :-) Mi tez kiedyś tak bardzo wpadły w oko, że postanowiłam przygotować je we własnej kuchni.

      Usuń
  3. Ja już szykuję się na nocne smażenie pączków :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl