No więc...mamy październik, a zwykle, pod koniec września zaczyna się mój prywatny sezon na czekoladę. Po wakacyjnym, owocowym szaleństwie przychodzi pora na jesienne smaki. Do łask wracają: cynamon, pieczone jabłka, żurawina, orzechy, wędzone śliwki, ale.. królowa może być tylko jedna i.. jest :-) - moja ulubiona pocieszycielka strapionych, światełko rozjaśniające listopadowe szarugi oraz grudniowy mrok :-), rozkoszna, cudowna i niezastąpiona..CZEKOLADA.. Czy kochacie ją równie mocno jak ja?
Dogłębnie Czekoladowe Brownie z Malinami
Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
Ciasto:
- 300g gorzkiej czekolady 70%
- 300g solonego masła
- 250g cukru trzcinowego
- 5 jaj
- 150g mąki pszennej
- 100g czekolady mlecznej
- 3 łyżki wrzątku
- 2 garście świeżych malin
Wykonanie:
Ciasto:
- Połamaną na kawałki czekoladę i masło podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i dokładnie mieszamy.
- Jaja ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy cukier i mąkę.
- Do masy jajecznej wmiksowujemy przestudzoną czekoladę.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
- Pieczemy 20-25 minut. w temperaturze 200C.
- Zostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy do góry dnem, kroimy na duże kwadraty i smarujemy polewą.
- Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, wlewamy 3 łyżki wrzątku. Całość stawiamy na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Ostudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy malinami .
Życzę Wam Smacznego! :-)
Mmm... jak smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńyolooliwkaa.blogspot.com
oj tak, pysznie pyszne !
OdpowiedzUsuńOj tak, kocham ją całym sercem... A w takim brownie to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń