Dziś będzie po niemiecku! :-) Przyznam, że rzadko korzystam z przepisów naszych zachodnich sąsiadów, jednak ciasteczka adwentowe to temat w Niemczech tak popularny, że postanowiłam im się bliżej przyjrzeć. Na początek wybrałam Zimtsterne czyli cynamonowe gwiazdki, a już niebawem zaproszę Was również na smakowite półksiężyce tj. Vanillekipferl.
Adwentowe Cynamonowe Gwiazdeczki - Zimtsterne
Składniki na ca 50 sztuk:
- 3 białka
- 400g mielonych migdałów
- 250g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- dodatkowo trochę cukru pudru do podsypywania podczas wycinania gwiazdeczek
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder. Trzy czubate łyżki ubitej masy odkładamy.
- Do pozostałej wsypujemy cukier waniliowy, mielone migdały, cynamon i całość starannie mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na posypanej cukrem pudrem stolnicy na grubość ok. 1 cm. Można je również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, gdyż ma tendencję do przylepiania się do wałka. Następnie schładzamy w lodówce przez min. 60 minut.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i używając foremki wycinamy z niego nasze gwiazdeczki. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, by uniknąć klejenia się ciasta.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Każde smarujemy odłożoną pianą z białek.
- Pieczemy ca 12-15 minut w temperaturze 150C. Jeśli po tym czasie, piana na wierzchu nie będzie wysuszona ( ma pozostać biała, ale być nieco bezowata), zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy kolejny kwadrans.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Dosyc łatwe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko !
yolooliwkaa.blogspot.com