Karnawał w tym roku jest wyjątkowo krótki!
Przed nami jeszcze tylko 4 weekendy (słownie: cztery!) tańców, swawoli i rozpusty. Jedzmy, pijmy, radujmy się! I choć na ten niedługi czas przestańmy liczyć kalorie oraz brać pod lupę każdy smakowity kąsek. Jak szaleć, to.. szaleć! Uciechy kulinarne też muszą być, a udręczać się i zrzucać nadwyżki będziemy przecież w Wielkim Poście. ;-)
Dziś mam dla Was rozkoszne bananowe mini pączusie, ekspresowe i bardzo proste do przygotowania. No to...kto ma ochotę?
Ekspresowe Pączuszki Bananowe z Pudrową Posypką
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru - opcjonalnie
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu
- cukier puder do posypania po usmażeniu
- olej do smażenia
- Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką papkę
- Dodajemy jajo i mleko i starannie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek dopieczenia, sól, sodę i cukier. Ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy alkohol.
- W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej.
- Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz. Ciasto jest klejące, więc warto od czasu do czasu zanurzać łyżeczkę w zimnym oleju, by tę procedurę uczynić łatwiejszą.
- Nasze pączusie smażymy z dwóch stron na zloty kolor
- Gotowe rumiane okazy wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
- Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem
Życzę Wam Smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
A więc mówisz, że pyszne są? Bo ja mam właśnie ochotę na coś karnawałowego.
OdpowiedzUsuńŚlinka mi leci na widok tych pyszności☺ a tu już tłusty czwartek☺wypróbuję. Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuń