Roscón de Reyes to tradycyjny hiszpański wypiek serwowany 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli ( dlaczego nie Królów? :-) ). Podekscytowana opiniami Agaty z bloga Kulinarne Przygody Gatity na jego temat, postanowiłam przetestować przepis. W międzyczasie podniecenie udzieliło cię mojej Macosze i finalnie to ona jako pierwsza zakasała rękawy i spłodziła to, co możecie oglądać.
Ciasto jest czasochłonne, ale zapewniam Was, że efekt wynagradza to oczekiwanie.Roscón de Reyes jest delikatne i ma cudowną cytrusowo-cynamonową nutę.
Całej naszej rodzinie smakowało baaardzo! :-)
Roscón de Reyes - Ciasto Trzech Króli Rodem z Hiszpanii
źródło: Kulinarne Przygody Gatity
Składniki:
Zaczyn:
- 80g mąki pszennej
- 5g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- skórka starta z 1 pomarańczy
Ciasto właściwe:
- 340g mąki pszennej
- 120g cukru
- 80ml mleka
- 60g masła
- 15g świeżych drożdży
- 2 jaja
- 1 laska cynamonu
- skórka starta z 1 cytryny
- skórka starta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 30 ml wody pomarańczowej (można zastąpić kilkoma kroplami esencji pomarańczowej)
- 1 jajo
- płatki migdałowe
- cukier puder do posypania
- owoce kandyzowane
- Wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia ciasta nastawiamy zaczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy mlekiem, mieszamy aż się w nim rozpuszczą, dodajemy skórkę pomarańczową i mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin
- Do mleka przeznaczonego do ciasta właściwego dodajemy cynamon, skórkę cytrynową i pomarańczową, całość podgrzewamy ( nie dopuszczając do zagotowania)
- Kolejnego dnia wyjmujemy z mleka cynamon. Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na ca 2 godziny
- Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy z niego wałek o dł. ca 50 cm, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy z naszego wałka wieniec, końce którego starannie ze sobą łączymy. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60-80 minut
- Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem po raz kolejny, posypujemy płatkami migdałowymi i kandyzowanymi owocami
- Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu)
- Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Życzę Wam Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)