Ostatnio pogoda bardzo sprzyja grzańcom, dlatego postanowiłam przygotować dla Was grzańcowe co nieco.
Tradycja picia rozgrzewających napojów alkoholowych ma w Polsce długą, sięgającą czasów średniowiecznych tradycję. Dawno dawno temu, tego rodzaju napitki były uznawane za lecznicze. Dziś pijemy je przede wszystkim ze względu na walory smakowe oraz właściwości rozpalające duszę i ciało :-) .
W sklepach dostępne są gotowce, ale jeśli choć raz przygotujecie autorską wersję we własnej kuchni, gwarantuję, że więcej nawet nie spojrzycie w ich kierunku.
Od czego zaczynamy? Od wyboru alkoholu, który będzie podstawą naszego grzańca.
Jakie % wybrać?
- wino czerwone (najlepiej półsłodkie)
- piwo jasne (lekkie, mocne lub pełne)
- miód pitny
- inne % w formie dodatków do jednego z dwóch pierwszych, np. rum, koniak wódka, brandy
Przyprawy do grzańca
- goździki
- imbir
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- wanilia
- pieprz czarny
- kardamon
- anyż
- brązowy cukier
- miód naturalny
- owoce (pomarańcze, cytryny, limonki)
- sok z owoców
- Grzańców NIE WOLNO gotować! Podgrzewamy je do temperatury maks. 80C. Przy wyższej wino i piwo mogą stracić swój aromat, a tym samym zubożyć smak naszego napoju.
A gdyby komuś nie chciało się eksperymentować, podrzucam kilka sprawdzonych receptur na grzańce.
Grzane Wino z Korzeniami
Składniki:
- butelka czerwonego wina
- 50 ml rumu
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 100g brązowego cukru
- 1 laska wanilii
- 20 goździków
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka soku pomarańczowego - opcjonalnie
- Wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami i wanilią
- Pomarańcze i cytrynę kroimy w ćwiartki
- Z pomarańczy ścieramy skórkę , w ilości 1 łyżeczki
- Kostki cukru moczymy w rumie
- Owoce i rum z cukrem dodajemy do naczynia z winem.
- Opcjonalnie: możemy również wlać szklankę soku pomarańczowego
- Mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę i ..gotowe
Grzaniec z Kardamonem
Składniki:
- butelka czerwonego wina
- 2 laski cynamonu
- 3 goździki
- 5 pokruszonych strąków kardamonu
- skórka obrana z 1 dorodnej pomarańczy
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 szklanki wody
- Wszystkie składniki wrzucamy do wina, mieszamy i podgrzewamy
- Gorący napój odstawiamy na 30 minut
- Po tym czasie przecedzamy przez sitko, a płyn podgrzewamy ponownie i..serwujemy
Grzane Piwo z Jajkiem
Składniki:
- 1 l jasnego piwa
- 5 goździków
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki miodu
- żółtko
- Żółtko ucieramy z jedną łyżką cukru, do białości
- Piwo podgrzewamy z przyprawami i miodem
- Następnie do naszego kogla-mogla dodajemy niewielką ilość ciepłego piwa, mieszamy i wlewamy do garnka z grzańcem.
- Następnie napój przecedzamy i podajemy
Grzaniec Miodowy
Składniki:
- 0,5 l miodu pitnego trójniak
- skórka obrana 1 cytryny lub pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- Miód i przyprawy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na wolnym ogniu, pilnując by się nie zagotował
- Gdy grzaniec osiągnie odpowiednia temperaturę, serwujemy
Życzę Wam Smacznego! :-)
Zapach nieziemski:)
OdpowiedzUsuńO jak dużo pysznych przykładów. Moje ulubione grzańce są na bazie wina, z piwa nie lubię.
OdpowiedzUsuń