Francuski klasyk. Pyszna i prosta - taka właśnie jest ta tarta.
Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej szarlotki.
Kruchutki spód, a na nim delikatne jabłkowo-śmietankowe nadzienie.
Idealna na wszelkie towarzyskie okazje, będzie Wam smakowała również na co dzień. Koniecznie spróbujcie! Jest super!
Tarte aux Pommes czyli Alzacka Tarta z Jabłkami
Składniki na formę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 200g mąki krupczatki
- 100g masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 jaja
- 250 ml śmietanki 30%
- 100g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 4 kwaskowe jabłka
Wykonanie:
Ciasto:
- Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i schładzamy w lodówce przez 30 minut
- Ciasto rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim formę do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 200C
Nadzienie:
- Jaja miksujemy z cukrem, śmietanką i cukrami.
- Na podpieczonym spodzie układamy jabłka pokrojone w cienkie plasterki.
- Następnie wylewamy na nie masę śmietankę.
- Całość pieczemy ca 30- 40 minut w temperaturze 200C
Życzę Wam Smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Bardzo lubię tarty, fajnie znaleźć nowy przepis i to na dodatek przypadkowo
OdpowiedzUsuń