Charlotta vel Szarlotta (dla mnie) - Szarlotka (dla większości) to jedno z tych ciast, które jak żadne inne (no, może oprócz drożdżowego :-)) kojarzy mi się z domowym ciepełkiem i weekendową błogością.
Szare, chłodne przedwiośnie to aż nadto wystarczający powód, by szybciutko zagnieść kruche ciasto oraz wypuścić na wolność solidną porcję antonówek, uwięzionych w słoikach jeszcze u schyłku lata....
No i ten zapach cynamonu, wydobywający się z piekarnika... ech....!
Obłędnie Domowa Charlotta Pod Bezą
Składniki na tortownicę o śr. 26-28 cm:
Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 50g cukru
- 150g masła
Nadzienie:
- ok. 1,5 kg kwaskowych jabłek (antonówka, szara reneta)
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 100g cukru
- 1 solidna łyżka masła
- 3 białka
- 150g cukru
- 2płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
- Z podanych składników szybko zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
- Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Następnie rozwałkowujemy na żądany wymiar i wykładamy nim spód tortownicy.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy w lodówce przez 20 minut
Nadzienie:
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.
- W sporym naczyniu roztapiamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i starannie mieszamy. Podgrzewamy na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do chwili aż owoce nieco nam zmiękną. Na końcu wsypujemy mielony cynamon. Ponownie mieszamy.
- Uwaga: można użyć również gotowych jabłek czyli takich wprost ze słoika.
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, w trakcie dodając po łyżce cukier. Na końcu wsypujemy mąkę i starannie mieszamy.
- Tortownicę z ciastem wyciągamy z lodówki.
- Wykładamy na nią jabłkowe nadzienie.
- Całość wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180C piekarnika
- Po tym czasie tortownicę wyjmujemy, a na warstwę jabłek wykładamy ubitą pianę z białek.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Gotowe wyjmujemy i studzimy.
- Następnie łakomie wcinamy :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
moje ulubione ciasto :) MNIAM :)
OdpowiedzUsuńAż się rozmarzyłam... Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń