Jestem wielką fanką nieskomplikowanych ciast, które na swój prywatny użytek określam mianem śniadaniowych. To takie proste, pyszne coś, w sam raz do porannej kawy, kubasa kakao albo szklanki mleka. Ciasto bez żadnych wyszukanych składników, z reguły bez konieczności ubijania piany z białek, po prostu takie, które robi się błyskawicznie i które każda ranna ptaszyna da radę zmajstrować sobie po wstaniu z łóżka, na śniadanie.
Przepis wpadł mi w oko na blogu White Plate
Łaciate Ciasto Śniadaniowe z Wiśniami i Czekoladą
Składniki na prostokątną formę keksówkę o wym.: 25x12 cm:
- 210g mąki pszennej + dodatkowo 1 łyżka
- 180g cukru
- 250g miękkiego masła
- 4 dorodne jaja
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mrożonych wiśni bez pestek (nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta!!!)
Wykonanie:
- Masło ucieramy z cukrem na puch
- Następnie dodajemy po jednym jajku, na przemiennie z łyżką mąki, a potem wsypujemy pozostałą mąkę
- Powstałą w ten sposób masę dzielimy na 2 części ( równe bądź nie, jak nam się podoba). Do jednej dodajemy łyżkę mąki , a do drugiej startą na tarce czekoladę
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką .
- Na spód wykładamy jasne ciasto. Na nim układamy warstwę wiśni, którą przykrywamy ciastem czekoladowym. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do gorącego piekarnika.
- Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 180C
UWAGA:
- Uprzedzając pytania - oświadczam, że owszem.. taak.... do tego ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia :-)
COLLAGENOHOLICS-KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
takie ciasta są najlepsze :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła podobne. Zawsze udane i zawsze pycha :)
OdpowiedzUsuń