fot. Krzysztof Zienowicz i Samiec Alfa w jednej osobie ;-) |
Serniko-brownie, serniko-makowiec, serniko-piernik, serniko-jabłecznik... Lista słodkości, bedących połączeniem sernika z.. niesernikiem ciągle się wydłuża.
Co ciekawe, na blogu nie pojawiła się żadna z tego rodzaju kombinacji.... aż do dziś, bo właśnie dziiiiś zapraszam Was na serniko-toffi! :-)
Słodycz kajmaku, lekko ziarnista struktura twarogu oraz cierpkość wiśni dają doprawdy całkiem sympatyczny efekt.
fot. Krzysztof Zienowicz i Samiec Alfa w jednej osobie ;-) |
Serniko-toffi z Wiśniami
Składniki na formę o śr. 30x25 cm:
Ciasto toffi:
- 250g masy kajmakowej czekoladowej/kakaowej
- 200g miękkiego masła
- 3 dorodne jaja
- 60g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750g sera twarogowego tłustego (najzwyklejszego, niemielonego)
- 2 jaja
- 220-250g cukru
- 200-250 mrożonych lub świeżych wydrylowanych wiśni
Wykonanie:
Ciasto toffi:
- Masło ucieramy na puch
- Kolejno wbijamy jaja
- Następnie porcjami dodajemy masę kajmakową
- Na końcu wsypujemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę
- Twaróg miksujemy z cukrem
- Dodajemy jaja
- Całość starannie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na spodzie wykładamy ciasto toffi i wyrównujemy jego powierzchnię
- Na toffi rozprowadzamy masę serową
- Na wierzchu układamy wiśnie. Jeśli używamy owoców mrożonych, nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta
- Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 170C (grzałka góra dół bez termoobiegu)
- Studzimy, schładzamy w lodówce, wcinamy :-)
Collagenoholics-Kolagenoholicy Naturalny Polski Kolagen Przeciew Zmarszczkom oraz Starzeniu się Skóry
wszystkie serniki bardzo mi smakują, a ten wygląda wspaniale, w smaku też zapewne rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na porcję słodkości :D
OdpowiedzUsuńwarto zgrzeszyć dla takiego cuda i wszamać niejeden kawałek ;)
OdpowiedzUsuń