Dzisiejszym wpisem po raz kolejny debiutuję na swoim własnym blogu. Do tej pory zamieszczałam przepisy jedynie na słodkości oraz domowe trunki i napoje bezalkoholowe.
Ta oto krucha tarta początkuje cykl wypieków wytrawnych. Mam nadzieję, że pomysł rozszerzenia asortymentu przypadnie Wam do gustu?
Krucha Tarta z Porem, Kozim Serem i Tymiankiem
Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24-26 cm:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 150g zimnego masła
- 1 jajo L lub XL
Nadzienie:
- 2 dorodne pory
- 180g koziego sera pleśniowego typu roladka
- 5 jaj L lub XL
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 5 łyżek mascarpone
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto kruche:
- Z mąki, masła, jajka i soli zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
- Białe części pora kroimy w półplasterki i szklimy na maśle, solimy.
- Jaja mieszamy z mascarpone i śmietaną. Dodajemy tymianek. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Kozią roladkę kroimy w plasterki
- Na podpieczonym spodzie układamy pora, zalewamy go masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu, równomiernie układamy kozi ser.
- Całość pieczemy ca 30 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
- Wyjmujemy z piekarnika, wcinamy na ciepło lub na zimno.
Collagenoholicks-Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
Życzę Wam Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)