Kolejna w sezonie tarta ze szparagami - tym razem w bardzo udanym połączeniu z dojrzewającą szynką i parmezanem.
Tarta ze Szparagami, Dojrzewającą Szynką i Parmezanem
Składniki na formę o śr.26-28 cm
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 duże jajo
- 13-15 sztuk zielonych szparagów
- 13-15 plastrów dojrzewającej szynki
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki sera mascarpone
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 50 g sera parmezan
Wykonanie:
Ciasto:
- Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
- Odłamujemy twarde, jasne końce szparagów. Pozostałe zielone części myjemy i osuszamy. Tak przygotowane szparagi zawijamy w plastry szynki i układamy na podpieczonym spodzie.
- W misce rozkłócamy jaja ze śmietanką, mascarpone oraz startym parmezanem. Delikatnie doprawiamy solą morską.
- Szparagi zalewamy masą śmietankowo-jajeczną.
- Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
Kolagenoholicy- Naturalny POlski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu sie Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Pyszna i malownicza!
OdpowiedzUsuń