Gofry kokosowe wpadły mi w oko na kilku kulinarnych blogach już dawno dawno temu, ale przyznam, że jakoś się nie składało. A to nie miałam w domu wszystkich potrzebnych składników, a to ochoty na gofry...
Ostateczny impuls przyszedł wraz z wizytą bezglutenowej koleżanki z jej bezglutenową pociechą.
Co by tu tak... słodkiego.. na szybko i przy okazji gluten free?
Pierwsze skojarzenie, najlepsze! Oczywiście, gofry kokosowe!
Gofry Kokosowe Bezglutenowe
Składniki:
- 400ml kokosowego mleka
- 2 jaja
- 170g mąki ryżowej jasnej
- 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić innym słodzidłem)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
Wykonanie:
- Mleko kokosowe leciutko podgrzewamy, by stało się płynne
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem cukru oraz soli
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz ubitej piany, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta
- Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
- Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy
- Podajemy z cukrem pudrem, konfiturami albo innymi ulubionymi dodatkami.
Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu się Skóry
,
Życzę Wam Smacznego! :-)
Z bita śmietaną i truskawkami najlepsze. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmorze deptak i gofry, lato wakacje z tym mi się kojarzy
OdpowiedzUsuńgofry, zawsze chciałam gofrownicę w domu może to już czas by kupic
OdpowiedzUsuń