W ostatnim, XIII sezonie programu Magda Gessler przeprowadziła "Kuchenne Rewolucje" w warszawskiej restauracji Salon Kulinarny, której nadała nową nazwę: Abażur.
Charakterystyczną cechą restauracji jest elegancki, kameralny wystrój wnętrz. Przyjemny klimat tworzą żywe, pomarańczowe dodatki oraz to, od czego restauracja wzięła swoją nową nazwę – abażury. Ten element lamp znajdziemy na każdym ze stolików.
Latem goście chętnie korzystają z możliwości jedzenia na
świeżym powietrzu, dlatego lokal wychodzi temu naprzeciw. Wśród kwitnącej
zieleni, na tarasie, odnaleźć możemy spokój i wytchnienie, a to wszystko w sercu warszawskich Bielan.
Kilkanaście tygodni po spektakularnej metamorfozie, właściciele lokalu postanowili zorganizować WIELKĄ BITWĘ DAŃ, podczas której zaproszeni goście, a wśród nich ja, degustowali, a następnie oceniali dwa rodzaje menu: autorskie menu restauracji Abażur oraz menu zaproponowane przez Magdę Gessler.
Podczas spotkania zaserwowano dwa zestawy 4daniowego menu (przystawka, zupa, danie główne oraz deser), a także dopasowane do nich wina. W skład potraw pochodzących z autorskiego menu restauracji weszły: indycza wątróbka w białym ostrym sosie na bazie wina, kremowa zupa musztardowa, kacze udko confit w pomarańczach oraz beza z kremem chantilly i owocami. W opozycji do nich podano dania zaproponowane podczas „Kuchennych Rewolucji” przez Magdę Gessler: Mariaż morza i ziemi czyli babeczki z foie gras z musem z homarem i konfiturą z czerwonej cebuli, aksamitny krem z buraka z malinową nutą, jagnięce duo tj. comber z jagnięciny nowozelandzkiej zapiekany w kruszonce ziołowej oraz udziec jagnięcy w demi glace podane z szafranowo-miętowym pęczakiem oraz owocami à la tadżin, a na deser torcik bezowy z kremem kawowym i owocami w armaniaku. Goście po degustacji każdej pary dań, głosowali na to, które bardziej przypadło im do gustu. Wybór okazał się bardzo trudny, a na temat każdego zestawienia żywo dyskutowano. Po podliczeniu głosów okazało się, że wygrały autorskie propozycje restauracji Abażur (41:35). Najwyższe noty w menu P. Magdy zebrał krem z buraków, a w menu restauracji kacze udko confit w pomarańczach.
Spośród wszystkich uczestników głosowania wylosowano jedna osobę (mnie!!! ;-) ), której w nagrodę wręczono butlę zacnego szampana.
Serdecznie dziękuję Właścicelom Restauracji oraz Organizatorom imprezy za zaproszenie!
Restauracja Abażur
ul. Raduńska 7
01-681 Warszawa
info@restauracja-abazur.pl
+48 22 826 00 10
świetny lokal, zawsze jestem bardzo ciekawa, jak w rzeczywistości radzą sobie takie miejsca po Rewolucjach :)
OdpowiedzUsuń