Nie wyobrażam sobie lata bez tarty z młodą cukinią - przynajmniej raz w sezonie musi się u nas pojawić. Czasem przyrządzam ją z plastrami grillowanej cukinii, a niekiedy tak jak dziś w wersji ekspresowej, z nieobraną ze skórki i pokrojoną w cieniutkie plasterki. W połączeniu z cukrową cebulą, pomidorami oraz dodatkiem ziół, taka tarta jest dla mnie kwintesencją polskiego warzywnego lata.
Tym którzy woleliby z glutenem, polecam kruchy spód Z TEGO PRZEPISU
Bezglutenowa Tarta z Cukinią, Pomidorami i Serem Ricotta
Składniki na formę o śr. 28 cm:
Ciasto:
- 120g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki owsianej
- 150g masła
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 nieduże młode cukinie
- 1 pomidor
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie sera ricotta (250g)
- 2 jaja
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
- bazylia i oregano
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
- Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
- 1 cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki . Wrzucamy razem na patelnię i lekko podsmażamy na oliwie, z dodatkiem ząbka czosnku. Przyprawiamy odrobiną oregano.
- W osobnym naczyniu mieszamy 3/4 opakowania ricotty z jajkami oraz śmietaną, dosmaczamy delikatnie solą morską i pieprzem
- Pomidora sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy w plastry
- Drugą cukinię kroimy w cienkie plasterki
- Na podpieczonym spodzie wykładamy podsmażoną cukinię z cebulą.Zalewamy ją naszą serowo-śmietanową-jajeczną mieszanką. Na wierzchu rozkładamy plastry cukinii i pomidora. Posypujemy szczypta oregano i szczyptą bazylii. na końcu na całej powierzchni rozkruszamy pozostałą część ricotty.
- Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam Smacznego!
Ciekawy pomysł na tartę :) Ja zazwyczaj robię je na słodko, ale chyba spróbuję innego smaku :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam tarty na słodko ale ten przepis mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuń