10 żółtek, które zostały mi w spadku po torcie bezowym, wymagało szybkiego spożytkowania. Na ciasto kruche ani drożdżowe akurat nie miałam ochoty. Poszukiwania w sieci zawiodły mnie na strony włoskojęzyczne i właśnie tam natknęłam się na ten niezwykle prosty wypiek.
Torta margherita to bardzo popularne we Włoszech ciasto "biszkoptowe" podawane z reguły na śniadanie. Użyłam cudzysłowu, gdyż faktycznie znacznie przypomina biszkopt, biszkoptem jednak zupełnie nie będąc :-) . Dodatek roztopionego masła niweczy wszelkie aspiracje w tym kierunku.
Jeśli chodzi o smak i konsystencję, dla mnie jest połączeniem biszkoptu i ciasta piaskowego.
Nie jest
to z pewnością żaden wykwintny wypiek, lecz takie zwykle domowe, codzienne ciasto, idealne na słodki początek dnia, w towarzystwie kubka mleka, mlecznej kawy albo kakao.
Torta margherita jest mięciutka, lekka , puszysta, a moja dodatkowo, cudownie pachnie skórką cytrynową. Przy tych wszystkich zaletach, jest jednak dosyć sucha.
Przepis jest kompilacją kilku różnych włoskich receptur napotkanych w trakcie moich poszukiwań.
TORTA MARGHERITA
Składniki na tortownicę o śr. 22-24 cm:
- 100 g mąki typ 00
- 100g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 10 żółtek
- 3 całe jaja
- 80g masła
- skórka otarta z 1 niemałej cytryny
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- Żółtka + całe jaja ubijamy z cukrem na białą puszystą masę. To jedyny etap produkcji, do którego potrzebny będzie mikser.
- Masło roztapiamy i studzimy
- Obydwie mąki przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej, mieszamy łyżką wykonując delikatne ruchy od dna naczynia ku górze
- Dodajemy cytrynową skórkę
- Wlewamy masło ( nie musi być całkiem zimne, może być lekko ciepłe) i całość mieszamy
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz (brzegi papieru wypuszczając na zewnątrz tj. poza obręcz). Wewnętrzną część obręczy smarujemy cienko masłem.
- Tortownicę wypełniamy ciastem i całość pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170-180C.
- Po upieczeniu i wystygnięciu oprószamy ciasto cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, muuooaa.blogspot.com