Poddałam bakłażana szczegółowej inwigilacji i wiecie co się okazało?
Że jest pełen niespodzianek! Znany również jako oberżyna lub miłosna gruszka, dość powszechnie wydaje się być warzywem, ale nim zupełnie nie jest. Z botanicznego punktu widzenia to owoc, w najczystszej postaci, a konkretnie: jagoda! Co więcej, zaskakujące są jego rodzinne koligacje. Najbliższymi kuzynami bakłażana okazały się: ziemniaki, pomidory, papryka i co najciekawsze, tytoń.
Początkowo oberżyna, podobnie jak ziemniak, była uprawiana w Europie jako roślina ozdobna. Dopiero znacznie później odkryto jej liczne kulinarne walory.
Bardzo mnie zaskoczyło,że bakłażany występują również w zupełnie niebakłażanowych kolorach :-) : żółtym, pomarańczowym, zielonym..
Nie wiedziałam także, że ten nietypowy owoc w niektórych państwach ma nawet swoje święto, zwane „świętem Bakmana”. Obchodzone jest 10 marca czyli dokładnie w dniu moich urodzin :-)
Co jeszcze ważnego o oberżynie?
Jest niebywale niskokaloryczna - w 100g zawiera jedynie nieco ponad 20 kcal. Dzieje się tak dlatego, że aż w 90% składa się z wody. Cukry stanowią zaledwie 2%. Ponadto ma stosunkowo dużo błonnika. W 100g bakłażana będzie go więcej niż w jabłku czy brzoskwini. Jest również świetnym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia.
A teraz po teorii, czas na zajęcia praktyczne. Zapraszam na tartę z pieczonym bakłażanem!
Tarta z Pieczonym Bakłażanem i Czosnkiem
Składniki na formę o śr. 26-28 cm
Kruchy spód:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 duże jajo
Nadzienie:
- 2 duże bakłażany
- 1 dorodna cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 100g sera feta
- natka pietruszki do posypania po upieczeniu
- 250g koktajlowych pomidorków
- 2 jaja
- 5-6 łyżek gęstej śmietany 18%
- sól morska, świeżo zmielony pieprz - do smaku
Wykonanie:
Kruchy spód:
- Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
- Bakłażany kroimy w dużą kostkę, układamy na wyłożonej foli aluminiową blasze do pieczenia, oprószamy go solą morską i obficie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ca 20-25 minut w temperaturze 200 C.
- Cebulę kroimy w cieniutkie półtalarki, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę . Cebule z czosnkiem szklimy na patelni na łyżeczce oliwy.
- Upieczonego bakłażana mieszamy z cebulą i czosnkiem, w razie potrzeby doprawiamy solą morską i pieprzem. Całość wykładamy na podpieczony kruchy spód
- Rozbełtane jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i taką mieszanką zalewamy naszego bakłażana z cebulą i czosnkiem.
- Następnie, na wierzchu rozkładamy koktajlowe pomidorki, pokrojone na ćwiartki lub połówki i całość obficie posypujemy rozkruszoną fetą.
- Pieczemy ca 30 min w temperaturze 180 C
- Po upieczeniu posypujemy drobniutko posiekaną natką pietruszki
Życzę Wam Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)