"Wychodzi słonko, wychodzi złote nad pola i ogrody.
Idą i dzieci całą gromadką do lasu na jagody.
Oto z koszykiem mała Jagusia, a z kobiałeczką Janek,
Hanka ma śliczny szary dzbanuszek, a Mania - duży dzbanek.
Zbierały dzieci w lesie jagody niekrótko i niedługo.
Chodziły wszędzie: przy leśnej drodze, w porębie i nad strugą.
Widziały z dala liska chytruska, widziały wiewióreczkę,
Wojtuś się pokłuł w krzaku jałowca, Jaś zgubił kobiałeczkę.
Wróciły dzieci z lasu w południe, choć wyszły wczesnym ranem.
Mama im obiad dała na ławie w ogrodzie, pod kasztanem."
Autor : Józef Czechowicz
Idą i dzieci całą gromadką do lasu na jagody.
Oto z koszykiem mała Jagusia, a z kobiałeczką Janek,
Hanka ma śliczny szary dzbanuszek, a Mania - duży dzbanek.
Zbierały dzieci w lesie jagody niekrótko i niedługo.
Chodziły wszędzie: przy leśnej drodze, w porębie i nad strugą.
Widziały z dala liska chytruska, widziały wiewióreczkę,
Wojtuś się pokłuł w krzaku jałowca, Jaś zgubił kobiałeczkę.
Wróciły dzieci z lasu w południe, choć wyszły wczesnym ranem.
Mama im obiad dała na ławie w ogrodzie, pod kasztanem."
Autor : Józef Czechowicz
Heh......a to już ostatnie w tym roku jagody...i ostatnie ciasto z jagodami... :-(
Czekoladowa Tarta z Jagodami i Crème Pâtissière
Składniki na formę o śr. 28 cm:
Kruchy spód:
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 150g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajo
- 30g (3 łyżki) naturalnego kakao
- 6 żółtek
- 100g cukru
- 500 ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 laska wanilii
- 300g jagód
Wykonanie:
Kruchy spód:
- Z mąki, masła, jajka i cukru zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Crème Pâtissière:
- Rozkrojoną na pół laskę wanilii zagotowujemy z mlekiem odstawiamy na kwadrans. Laskę wanilii usuwamy.
- Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
- Gorące mleko wlewamy do masy jajecznej i starannie mieszamy (mikserem), by całość miała gładką, pozbawioną grudek konsystencję .
- Krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż wyraźnie nam zgęstnieje. Gdy tak się stanie , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Ponownie mieszamy aż do jego rozpuszczenia się.
- Lekko przestudzony krem wykładamy na podpieczony spód.
- Jagody płuczemy na sicie i osuszamy, a następnie wykładamy na warstwę kremu.
- Przed podaniem schładzamy w lodówce
Życzę Wam Smacznego! :-)
Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
Ależ pyszności!
OdpowiedzUsuń