Kto by nie znał sałatki caprese! Na pewno jednak nie wszyscy wiedzą, że pochodzi ona z południa Włoch z regionu Kampania, a dobór jej podstawowych składników ma odzwierciedlać narodową włoską flagę.
Ten sam efekt postanowiłam uzyskać na..tarcie.
Udało się, czy nie? :-)
Tarta Caprese
Składniki na formę o śr. 26-28 cm
Kruchy spód:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 duże jajo
Nadzienie:
- 1 opakowanie sera mozzarella (125g)
- 4 dorodne pomidory
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 duża cukrowa cebula
- solidna garść świeżej bazylii
- 2 jaja
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kruchy spód:
- Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
- Duże pomidory sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w piórka
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości
- Mozzarellę również kroimy w kostkę
- Listki bazylii drobno siekamy
- Pomidory dusimy na oliwie, w trakcie dodając cebulę, przyprawiamy je solą, pieprzem oraz połową posiekanych listków bazylii.
- Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajami, delikatnie solimy i pieprzymy.
- Masę pomidorowo-cebulowo-bazyliową wykładamy na podpieczony spód, zalewamy ją śmietaną, posypujemy kostkami mozzarelli, dekorujemy cząstkami koktajlowych pomidorków, delikatnie oprószamy pieprzem.
- Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 180C
- Po upieczeniu chwilę studzimy, a następnie posypujemy pozostałymi listkami bazylii.
Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
Oj udało ci się baaardzo wiernie (i smacznie) odwzorować flagę Włoch. Jakoś mam wrażenie, że pewnie w smaku jest kwintesencją tego kraju :)
OdpowiedzUsuń