To jest tarta, która wespół z Tartą Cytrynową Z Bezą
oraz Czekoladowa Tarta z Jagodami i Crème Pâtissière
bije wszelkie rekordy popularności i gdziekolwiek się pojawi znika w 3 chwile, do najmniejszego ostatniego kęska.
Spróbujecie? :-)
Tarta z Malinami, Borówką Amerykańską i Białą Czekoladą
Składniki na formę o śr. 28 cm:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajo
Nadzienie:
- 400g białej czekolady
- 400 ml śmietanki kremowej 30%
Dodatkowo:
- 250g malin
- garść borówek amerykańskich
Wykonanie:
Ciasto kruche:
- Z mąki, masła, cukru pudru i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
- Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy na wolnym ogniu, w międzyczasie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy dalej, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Lekko przestudzony płyn wylewamy na podpieczony spód, gdy wystygnie całkowicie, układamy owoce. Całośc wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Życzę Wam Smacznego!
Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Ale śliczna ta twoja tarta... aż mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuń