W ramach moich nieustających eksperymentów tartowych, dzis kolej na tartę à la sernik z nutą pomarańczowo-grejpfrutową. Dodatek cytrusów jest ciekawą odmianą. Przełamuje słodycz masy serowej i przyjemnie orzeźwia.
Ponadto, w porze jesienno-zimowo-wczesnowiosennej, stwarza szansę na ciacho ze świeżymi owocami sezonowymi, o co w tym okresie niełatwo.
Tarta Serowa z Cytrusami
Składniki na formę do tarty o śr. 28-30 cm:
Kruchy spód:
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka lodowatej wody
- 60g cukru pudru
Nadzienie:
- 500-600g sera twarogowego mielonego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100g cukru brązowego lub więcej, jeśli wolimy słodsze wypieki
- 4 jaja
- 4 łyżki śmietany 18%
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 1 bardzo duża pomarańcza
- 1 duży czerwony grejpfrut
Wykonanie:
Kruchy spód:
- Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, formując z niego kulę.
- Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy
Nadzienie:
- Wszytkie składniki wrzucamy do misy miksera i ze soba mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Dodatkowo:
- Owoce kroimy w plastry
Instrukcja montażu:
- Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu ukladamy plastry pomarańczy i grejpfruta.
- Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 180C
jak ślicznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń