Taaak, to ciasto jest wegańskie, a zatem bez jaj i masła. Dodatkowo, nie zawiera w swoim składzie cukru , ani glutenu.
Z punktu widzenia osoby wszystko jedzącej, można by powiedzieć, że zadano mu chyba wszystkie krzywdy, jakie można wyrządzić (klasycznemu) ciastu, a mimo to, zaręczam, jest niezwykle interesujące i warte wszelkiego zachodu, które wiąże się z jego przygotowaniem.
Nie jestem miłośniczką wegańskich, ani bezglutenowych wypieków. To ciasto ma w sobie jednak coś tak silnie wciągającego, że piekłam je już wielokrotnie. Właściwie można powiedzieć, że na stałe wkroczyło do mojego cukierniczego repertuaru.
Autorką przepisu jest Ina Rybarczyk, która prowadzi bloga True Taste Hunters oraz niedawno wydała książkę pt. "Łowcy smaków" . True taste hunters obserwuję od pewnego czasu, a książka właśnie frunie do mnie z internetowej księgarni. Nie mogę doczekać się chwili, gdy wreszcie zajrzę do środka!
Wegańskie Ciasto Czekoladowe z Żurawiną, Bez Cukru i Bez Glutenu
Składniki na formę keksówkę 35cm x 11 cm:
- 80g mąki gryczanej
- 130g mąki owsianej
- 60g skrobi z tapioki (do nabycia np w Auchan)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g oleju kokosowego
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany
- 150g syropu daktylowego lub syropu klonowego
- 150ml mleka roślinnego
- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli himalajskiej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100g suszonej żurawiny
- 100g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Banany, syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, mleko roślinne, przyprawy i sól blendujemy na gładka masę. Następnie przekładamy ją do miski i umieszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy leciutko- nasza masa być ciepła, ale nie gorąca.
- Do masy wrzucamy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ok. 1 min.
- Następnie dodajemy skórkę pomarańczową oraz przesiane mąki, skrobię z tapioki, kakao i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej zalewamy octem. Pianę. która powstanie, wlewamy do masy i ponownie dokładnie mieszamy.
- Na końcu dodajemy żurawinę oraz pokrojoną na malutkie kawałki czekoladę. Ponownie mieszamy.
- Nasze ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
- Pieczemy w temperaturze 180C przez ca 50 min.
- Upieczone ciasto studzimy, kroimy i..wcinamy :-).
Wydaje się dosyć proste w wykonaniu! A wygląda bajecznie i zapewne jeszcze lepiej smakuje! Czas wyjść do sklepu po składniki i wykonać sobie takie ciacho! :] Pozdrawiam ! :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy z tego bloga są fantastyczne i świetnie udowadniają, ze przepisy bez tony cukru, masła, jajek, białej mąki i różnych innych zdrowych inaczej składników są pyszne, często dużo lepsze od tych "tradycyjnych" :)
OdpowiedzUsuń