Pierniki Norymberskie z lukrem |
Pierniki Norymberskie przed polukrowaniem |
PIERNIKI NORYMBERSKIE (LEBKUCHEN)
źródło: Moje Wypieki
Składniki na 25-30 sztuk:
ciasto:
250g mąki pszennej
85g mielonych migdałów
200ml płynnego miodu naturalnego
85g masła
1/2 szklanki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej - sposób wykonania: TU
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
lukier:
1 czubata szklanka cukru pudru
kilka łyżek przegotowanej wody
skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny - (opcjonalnie)
Wykonanie:
ciasto:
W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Ostawiamy do wystygnięcia, ale nie całkowitego. Wszystkie suche składniki + skórkę umieszczamy w jednym naczyniu i łączymy z lekko ciepłą masą maślano-miodową. Całość starannie mieszamy, najlepiej mikserem. Ciasto będzie klejące i niezbyt ścisłe, ale takie ma być. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas zgęstnieje.
Następnie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli będzie się bardzo kleiło, pomocne okaże się zwilżanie palców w wodzie. Kulki układamy na wyłożonej papierem do piecznia blasze, w dość dużych odległościach, bo w piekarniku sporo urosną. Każdą kulkę lekko spłaszczamy łyżką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Bezpośrenio po wyjęciu z piekarnika pierniki będa bardzo miękkie i deilkatne, więc zostawiamy je w spokoju na kilka minut, a potem przekładamy na kratkę, by całkowicie wystygły. Zimne wyraźnie stwardnieją, aby potem ponownie nabrać miękości. Dobre będa już następnego dnia. W tym czasie pokrywamy je lukrem.
lukier:
Cukier puder ucieramy z wodą, dodając ją stopniowo, aż do uzyskania gładkiej i satysfakcjonującej nas co do gęstości konsystencji lukru. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Mieszamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)
obłędne pierniczki:) podeślij choć kilka:D
OdpowiedzUsuńWskaż tylko miejsce, a zaraz do Ciebie polecą :-)
UsuńFajny przepis, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo pierniczki wychodzą naprawdę przepyszne. :-)
Usuńwyglądają mega apetycznie z tym lukrem!
OdpowiedzUsuńJa też wolę z lukrem :-).
UsuńWyglądają obłędnie, ja szaleję za piernikami i u mnie nigdy ich dość;)
OdpowiedzUsuńMam tak samo! Pierniczków nigdy dość! :-)
UsuńWłaśnie mam je w planach :) Zdecydowanie zmobilizowałaś mnie jeszcze bardziej, by szybciej je upiec :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem sa rewelacyjnie pyszne. Naprawdę warto upiec! :-)
UsuńUwielbiam taką ilość lukru na pierniczkach :). Teraz będę musiała takie upiec ;).
OdpowiedzUsuńOj tak, polukrowane pierniczki to jest to! :-)
Usuńwłaśnie szykuję się do ich upieczenia, dzisiaj przyszły moje opłatki:-)
OdpowiedzUsuńJest kilka wersji pierników norymberskich. Ja akurat wybrałam sobie taką nieopłatkową...
UsuńW niedzielę u mnie też będzie pachniało tymi piernikami :)
OdpowiedzUsuńRób od razu z podwójnej porcji, bo z pojedynczej nie popachną zbyt długo.. :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pierniczki. Bardzo świątecznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJa wręcz KOCHAM pierniki, wszelkiej maści :-)
Usuń