Uwielbiam czerwoną porzeczkę za obłędny aromat. Gdyby stworzono linię kosmetyków z taką nutą zapachową, z pewnością stałabym się od niej poważnie uzależniona. Tymczasem, oprócz Aqua Allegoria by Guerlain, pozostaje mi jedynie wcinanie porzeczek w formie tradycyjnej. Lubię dodawać je do ciast i kremów, bo swą cierpkością pięknie przełamują mocną słodycz.
Końcówka sierpnia nie jest typową porą na porzeczki, ale wciąż tu i ówdzie można je jeszcze spotkać. Przepis jest bardzo uniwersalny, bo można doń wykorzystać właściwie wszystkie owoce jagodowe - maliny, jagody, borówki, truskawki - w zależności od bieżącego sezonu oraz osobistych zachcianek smakowych.
Kostka Porzeczkowa
Składniki na blachę o wymiarach ca 30cmx24cm
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 500ml śmietanki kremówki
- 8 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 100-150g czerwonej porzeczki
Wykonanie:
Biszkopt:
- Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
- Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy do ciasta.
- Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
- Biszkopt wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180C.
- Po wystudzeniu ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części (blaty).
- Śmietankę kremówkę mocno schładzamy w lodówce.
- Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą, w ilości zapewniającej jej przykrycie. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie trudności, możemy ją odrobinę podgrzać, pilnując by nie dopuścić do zagotowania się. Studzimy, od czasu do czasu mieszając.
- Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie wsypując cukier puder . Łączymy z przestudzoną żelatyną.
- Teraz do kremu wrzucamy owoce. Mieszamy.
Płuczemy pod bieżącą wodą. Obrywamy z gron.
Instrukcja montażu:
Na jednym z 2 biszkoptowych blatów rozprowadzamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy resztę naszego kremu. Schładzamy w lodówce.
Życzę Wam Smacznego! :-)
extra ciacho:) poczęstuję się!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, Kochana, i bierz tyle, ile tylko zapragniesz... :-)
UsuńPorzeczkowa dobra :)
OdpowiedzUsuńStawiam ją na równi z malinową. :-)
UsuńSmakować musi obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewa
Serdecznie zachęcam do spróbowania! :-)
Usuń