Kocham wiśnie miłością wielką, za energetyczny kolor, słodko-cierpkość oraz za to, że tak przecudownie pachną. Pasują na wiele okazji, na słodko i na wytrawnie, a ten uniwersalizm sprawia, że co roku tracę dla nich głowę - wcinam na surowo, zamykam w słoikach, nastawiam nalewkę, zapiekam pod kruszonką, wrzucam do ciast, tortów i deserów. I wiecie co? Nigdy nie mam dosyć! Zapraszam na bardzo proste i bardzo smaczne ciasto, oczywiście z wiśniami. :-)
PROSTE UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI
Składniki na średniej wielkości formę keksówkę:
- 300g wiśni (można dać więcej, nawet 500g)
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 150g cukru
- 200g miękkiego masła
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek.
- Masło ucieramy z cukrem na puch.
- W trakcie ucierania dodajemy kolejno jaja.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do maślano-jajecznej masy
- Całość starannie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej oraz oprószonej mąką formy.
- Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180C.
- Gotowe wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie na ca 15 minut.
- Następnie wyjmujemy i stawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.
Ale fajnie wygląda, proste, szybkie i zawsze smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i bardzo polecam. :-)
UsuńPrzypomina tradycyjną babkę, tylko że z owocami:) Proste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńJak miło, że każdemu coś przypomina. To dobry znak. :-)
UsuńMmm, wygląda na cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńBo jest mięciutkie i delikatne. :-)
UsuńProste i znakomite. Takie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też!!! :-)
Usuń