Korzenne Ciasto Kakaowe ze Śliwkami
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
- 400g śliwek (świeżych lub mrożonych) najlepiej węgierek
- 250g mąki
- 200g miękkiego masła
- 180g cukru
- 3 jaja
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki mleka
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wrzątku
- płatki migdałowe i suszona żurawina do dekoracji
Wykonanie:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jaja i esencję waniliową. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao. Na końcu wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy cynamonem.
- Pieczemy 50-60 minut w temp. 170C.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy i rozprowadzamy na upieczonym cieście.
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut i odcedzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Żurawiną i płatkami dekorujemy wierzch ciasta.
Dobre może być, a może sliwki suszone dodać zimą
OdpowiedzUsuńMyślałam o takiej opcji. Ciasto smakowałoby inaczej, bo suszone śliwki mają intensywny, charakterystyczny aromat, ale pewnie nie byłoby złe.
UsuńLubię takie korzenno-śliwkowe wypieki, ale jednak bez opcji goździkowej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernikowe smaki. Nie spotkałam się dotąd, by do piernika dawać świeże owoce, ale ten pomysł bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńKorzenie ze śliwką to pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńCiasto idealne na jesień.
już czuję ten smak i dodatki cudne.
OdpowiedzUsuńCiekawe czy z suszonymi śliwkami w czekoladzie też by wyszło. Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńPołączenie składników wydaje się być przepyszne! Mniam mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bogna
Bardzo lubię połączenie śliwek z czekoladą, a tu jeszcze przyprawy korzenne - pełen wypas:)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie do tego ciasta i upiekłam je. Wyszło pycha.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Basia
Korzenne ciasta są przepyszne, a jeszcze z tak pysznymi dodatkami, to już znakomite ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńTeż czasem podobny wypiek gości na moim stole. Twój wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam