Mamo, proszę cię, tylko już nie z owocami! Cóż było robić po takim dictum? Ano..zakręciłam szybciutko muffinki z czekoladą i kokosem. I cóż, że mamy lipiec? ;-)
Muffiny Czekoladowe z Kokosem
Składniki na ca 10 sztuk:
Ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g brązowego cukru
- 100g wiórków kokosowych + dodatkowo do posypania
- 50g gorzkiej czekolady 70%
- 4 łyżeczki kakao
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 100ml mleka
- 100ml oleju rzepakowego
- 50g gorzkiej czekolady 70%
- 2 łyżki mleka lub wody
Wykonanie:
Ciasto:
- Mleko i połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do czasu aż czekolada nam się idealnie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Do wystudzonego płynu wlewamy olej oraz rozbełtane jaja
- W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i kakao
- Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i krótko mieszamy, tylko do połączenia się
- Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości
- Pieczemy ca 20 minut w temperaturze 180C
- Studzimy, smarujemy polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymi
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnuszka, zalewamy mlekiem lubo wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady
Życzę Wam Smacznego! :-)
Oj, jak ja kocham muffiny!
OdpowiedzUsuńA takie, ktore wszystkim smakuja?
To juz na 100%!
:)
A mi nikt nie chce ich upiec..:(
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki :-) czekolada i kokos - pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne muszą być te babeczki i jeszcze kokos :)
OdpowiedzUsuńTe muffinki są po prostu boskie, moj mąż nie lubi słodkiego ale je kocha bo kokos i gorzka czekolada.Ja dałam jeszcze troszkę masła do czekolady.Właśnue robie je drugi raz.
OdpowiedzUsuń