Właśnie takie hasło, wypisane kredą na szkolnej tablicy, przyświecało świątecznym warsztatom, zorganizowanym w jeden z grudniowych wieczorów, na terenie Wyższej Szkoły Viamoda.
fot. Joanna Samborska (studiopzo.com) |
Viamoda jest uczelnią kształcącą w zakresie branż kreatywnych z obszaru mody oraz sztuki kulinarnej. Prowadzi studia I stopnia oraz podyplomowe na kierunku Wzornictwo, a także oferuje profesjonalne szkolenia dedykowane kadrze zarządzającej przemysłu odzieżowego i branży kulinarnej, pasjonatom oraz profesjonalistom działającym zawodowo i hobbystycznie w obszarach fashion i food.
Głównym powodem naszego spotkania było otwarcie studia kulinarnego, w którym pod okiem szefa Marcina Śnieżka przygotowywaliśmy potrawy z karpia milickiego, a potem także rozkoszny czekoladowo-marcepanowy deser.
Działania kuchenne poprzedziła prezentacja Emilii Szczęsnej na temat stawów milickich oraz ryb stamtąd pochodzących. Dolina Baryczy to miejsce wyjątkowe, ostoja ptactwa i dzikiej przyrody. Znajduje się tam jeden z największych w Europie kompleks stawów rybnych, w skład którego wchodzi prawie 300 zbiorników, usytuowanych w rejonie Milicza i Żmigrodu. Łączna ich powierzchnia to ponad 77.000 km2.
Założone przez cystersów w XIII wieku, milickie stawy rybne są największym w Europie ośrodkiem hodowli karpia.
Obecny krajobraz Doliny Baryczy jest rezultatem harmonijnej współpracy przyrody z człowiekiem. Mimo upływu lat, ryby hoduje się tu wciąż w naturalny, tradycyjny sposób, z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Od lewej: Monika Wojtasik (Jung & Lecker), Emilia Szczęsna (Stawy Milickie), Marcin Śnieżek (Jung & Lecker), Marzanna Lesiakowska-Jabłońska (Viamoda), Monika Kucia (Viamoda) |
Królem naszego spotkania był karp milicki, a towarzyszyły mu doskonałe niemieckie wina serwowane przez Jung & Lecker oraz poczciwy polski ziemniak . Szczegółowe menu naszego spotkania prezentowało się następująco:
Przystawka
Ceviche z karpia milickiego
na plackach ziemniaczanych z sosem chlebowym + Riesling Pettenthal trocken 2014, winnica Domtalhof
Danie główne
Pieczona roladka z karpia milickiego
podana z puree ziemniaczanym z cebulką, z zasmażaną kapustą kiszoną z imbirem i sosem pomarańczowym z imbirem i anyżem + Riesling Quinterra feinherb 2014, winnica Spanier-Gillot, Rheinhessen
Deser
Mus marcepanowy w kokilce z gorzkiej czekolady
z cynamonową gwiazdką z kruchego ciasta i skórką pomarańczową + Scheurebe Spätlese
2014, winnica Sommer
Jedliście kiedykolwiek karpia na surowo?
Ja po raz pierwszy w życiu, właśnie tego wieczoru.
Wrażenia? Niesamowite. Ceviche z karpia milickiego zaskoczyło delikatnością, bajeczną jakością rybiego mięsa. Nie spodziewałam się, że będę się zachwycać smakiem nie poddanego obróbce termicznej karpia. :-) Temat z pewnością do powtórzenia, już we własnej kuchni!
fot. Joanna Samborska (studiopzo.com) |
To jednak wcale nie koniec kulinarnych ochów i achów. Wino serwowane do ceviche (Riesling Pettenthal trocken 2014, winnica Domtalhof) skradło moje serce - rozkosznie cytrusowe, świeże i orzeźwiające. Idealnie dobrane do potrawy, wybornie smakowało również pite samodzielnie.
fot. Joanna Samborska (studiopzo.com) |
I było jeszcze coś....mus marcepanowy - obłędny, przepyszny, po prostu mistrzostwo świata. To kolejny rarytas, który postanowiłam zmajstrować sobie osobiście niebawem.
Karp milicki w pełnej krasie |
Ciekawym pomysłem było zaproszenie blogerów kulinarnych i modowych równocześnie. Dwa światy w jednej kuchni uzupełniały się znakomicie. Z przyjemnością patrzyłam jak koleżanki i koledzy biegli w ciuchowych trendach, z zapałem filetują karpie i chłoną wskazówki Marcina Śnieżka. Ich zaangażowanie i chęci do kulinarnych działań były zaskakujące i godne podziwu.
fot. Joanna Samborska (studiopzo.com) |
Efekty naszych wspólnych kuchennych zmagań możecie podziwiać na zdjęciach. Oto danie główne czyli wspominana wcześniej roladka z karpia milickiego, a pod spodem deser. Ceviche zniknęły na tyle błyskawicznie, że nie doczekały uwiecznienia. ;-)
Na samym dole etykieta wina, które tak bardzo przypadło mi do gustu.
fot. Joanna Samborska (studiopzo.com) |
fot. Joanna Samborska (studiopzo.com) |
Riesling Pettenthal trocken 2014, winnica Domtalhof |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)