Autorką zdjęcia, tak jak wynika z napisu na foto: jest Iza Kulińska, która uchwyciła mnie i Agatę akurat podczas krojenia owoców |
Niedawno miałam okazję uczestniczyć w świątecznych warsztatach marek Kikkoman i Tabasco, które odbyły się w warszawskiej restauracji Trzy Kolory . Tematem przewodnim były orzechy, a w roli dodatków i podkręcaczy smaku wystąpiły dobrze znane, widoczne na zdjęciu sosy :-)
Pod okiem szefa Sebastiana Gołębiewskiego przygotowywaliśmy potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe - niby osadzone w klimacie, ale zupełnie nietradycyjne czyli ...było tak jak lubię :-)
Nasze menu przedstawiało się następująco:
- Świąteczna zupa z orzechów włoskich
- Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi
- Śledzie smażone w grzybach, ziołach , a do tego orzechowy wafelek
- Karp (smażony) w maku i kokosie, serwowany z pęczakiem z gruszkowo-jabłkową omastą na domowym winie
- Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem
Mojemu Zespołowi w składzie: Agata Witowska, Iza Kulińska, Iwona Świerczyńska, z którym przygotowywałam karpia dziękuję za sympatyczną współpracę,a Organizatorom za zaproszenie :-)
Na koniec, nieskromnie powiem, że nasze karpisko wyszło rewelacyjnie i było moim, niekwestionowanym no.1 podczas tych warsztatów :-)
Witam :) A ja bym przygarnęła przepis na zupę z orzechów włoskich. Jadłam ją ok 15 lat temu nad morzem na weselu i nigdzie przepisu nie znalazłam. Była to zupa krem podana z groszkiem ptysiowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)