Pośród morza pomysłów na amerykańskie Christmas cookies, te ciasteczka od dawna przykuwały moją uwagę. Pozornie mało uroczyste, a jednak pełne staroświeckiego uroku, sprawiły że moja kuchnia w jednej chwili rozbłysła dziesiątkami marmoladkowych oczu. Co zabawne, ciasteczka z dziurką, uchodzące w mojej świadomości za amerykańskie, okazały się być szwedzkim, tradycyjnym smakołykiem o nazwie: rosenmunnar lub bardziej opisowo: ciastka z odciskiem kciuka. Taka to kulinarna niespodzianka!
Rosenmunnar - szwedzkie ciasteczka z odciskiem kciuka
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- słoik ulubionego dżemu
Wykonanie:
- Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej uformowane z ciasta kulki. Każdą lekko spłaszczamy, robiąc kciukiem na samym środku solidne wgłębienie.
- Ciastka pieczemy przez ca 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Podpieczone wypełniamy dżemem i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy i wcinamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuńObserwuję !
yolooliwkaa.blogspot.com
Hm, czemu na zdjęciu wydają mi się te ciasteczka jakby sklejone po dwa: jedno z otworkiem, a jedno bez? Jestem raczej słaba w te klocki (czytaj: ciasteczka), muszę mieć wszystko absolutnie jasno napisane i pokazane. :) A te ciastulka takie śliczne, i proste w wykonaniu się wydają, więc się przymierzam...
OdpowiedzUsuńTo niekontrolowany wyciek dżemu spowodował takie złudzenia optyczne :-). Proszę postępować zgodnie ze wskazówkami w opisie wykonania, a jestem pewna, że wszystko uda się znakomicie :-)
UsuńOjej, ja tez myślałam, że są sklejone :) Wyglądają slicznie i apetycznie! Zrobię z córką w przyszły weekend!
OdpowiedzUsuń