Za oknami mróz, a w domu przyjemne ciepełko, ogień w kominku i oszałamiający zapach drożdżowego ciasta, wydobywający się z piekarnika. Taki pierwszy dzień roku, to ja rozumiem! :-) Na noworoczne postanowienia jeszcze przyjdzie czas, a zanim nadejdzie, zdążę pochłonąć solidną porcję ślimaczków ;-) .
Odrywane Drożdżowe Ślimaczki z Dżemem
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 75g roztopionego masła
- słoik ulubionego dżemu
- Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, zasypujemy 1 łyżką cukru oraz zalewamy 1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, 3 łyżki cukru, wlewamy drożdżowy rozczyn i pozostałe mleko, wbijamy żółtka. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i całość ostawiamy do wyrośnięcia czyli do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętość
- Kiedy tak się stanie, wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ca 30x40 cm.
- Smarujemy go dżemem, zostawiając niewielki margines na brzegach ( bez dżemu )
- Następnie zwijamy w roladę, którą potem kroimy na kawałki (ślimaczki) o grubości 2-3 cm
- Nasze ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy nimi spore odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ca 20 minut w temperaturze 200C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Pysznie powitany Nowy Rok:) życzę pomyślności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie! :-)
UsuńNie ma nic lepszego od drożdżowych wypieków!
OdpowiedzUsuńI smak i zapach obłędne! :-)
Usuń