Długi majowy weekend trwa. Pogoda wprawdzie zupełnie nienajgorsza i nie ma gwałtownej potrzeby, by szukać poprawiaczy nastroju, ale ja jestem zdania, że warto mieć małe słodkie co nieco na podorędziu. Zawsze! ;-)
Tarta z Gruszkami, Crème Pâtissière i Konfiturą Morelową
Składniki na formę o śr. 26-28 cm:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajo
Crème Pâtissière:
- 1 litr mleka lub 500ml mleka + 500ml śmietanki kremówki
- 100g cukru lub cukru pudru
- 8 dużych żółtek
- 4 łyżki mąki pszennej
- laska wanilii
Dodatkowo:
- 800g twardych gruszek
- słoiczek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
Wykonanie:
Ciasto kruche:
- Z mąki, masła, jajka i cukru zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Crème Pâtissière:
- Rozkrojoną na pół laskę wanilii zagotowujemy z mlekiem (lub z mlekiem i śmietanką), odstawiamy na kwadrans. Laskę wanilii usuwamy.
- Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
- Masę jajeczna wlewamy do mleka i starannie mieszamy (mikserem), by całość miała gładką, pozbawioną grudek konsystencję .
- Krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż wyraźnie nam zgęstnieje. Lekko przestudzony wykładamy na podpieczony spód.
Dodatkowo:
- Gruszki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy nasiennie gniazda i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Układamy je na warstwie rème pâtissière
- Konfiturę morelową przekładamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy. Smarujemy nią wierzch naszej tarty.
- Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
Collagenoholics - Kolagenoholicy Poski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu sie skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń