Sezon truskawkowy 2016 rozpoczynam ciastowym pewniakiem, który zawsze i każdemu (taak!!!) się uda. Ciasto pięknie wyrasta, utrzymując owoce na wierzchu, a do tego mimo stwarzanego pozoru, iż jest zwyczajne do bólu, ma ciekawy, bardzo kuszący śmietankowy posmak.
Truskawkowy Pewniak czyli Proste Śmietankowe Ciacho z Truskawami
Źródło: Moje Wypieki
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
- 1/2 kg truskawek
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100g miękkiego masła
- 1 jajo
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół.
- Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiewamy.
- Masło ucieramy z cukrem na biała masę. Wbijamy jajo i wlewamy ekstrakt z wanilii.
- Do maślanej masy dodajemy przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy na niego nasze ciasto, na wierzchu rozkładając truskawki (miejscami przecięcia do góry)
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ca 45 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
UWAGA:
- Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu sie Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Super, że do Cb trafiłam, akurat mamy sezon na truskawki i tarta jest świetnym pomysłem. A miałam dziś robić sernik na zimno z truskawkami i pokrzyżowałaś mi plany :)
OdpowiedzUsuń