Taka tarta najpyszniej smakuje w sierpniu.
Pomidorowa pełnia sezonu, obficie owocujące cukinie, delikatna cukrowa cebula, a do tego mieszanka przypraw curry czyli będący kropką nad "i" łyk orientu.
Prosto jest i... bezpretensjonalnie, a do tego sierpniowo-sezonowo tak, że już chyba bardziej nie można...
Dacie się zaprosić na kawałek tarty?
Tarta z Cukinią, Cukrową Cebulą , Pomidorami i Curry
Składniki na formę o śr. 28 cm:
Kruchy spód:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 duże jajo
- 2 średnie cukinie
- 3 pomidory
- 1 duża cukrowa cebula + 1 malutka
- 2 jaja
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1 dorodny ząbek czosnku
- curry
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Kruchy spód:
- Z mąki, masła, soli i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy
Nadzienie:
- Cukinie obieramy ze skóry. 1,5 kroimy w kostkę, a połówkę kroimy w plastry.
- Dużą cebulę kroimy w kostkę, a małą w piórka
- 2 pomidory sparzamy , pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę, a jednego ( w skórce) kroimy w plasterki.
- Cukinię pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię wraz z pokrojona w kostkę cebulą oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażamy chwilę na oliwie, na koniec dodając pokrojonego w kostkę pomidora. Całość doprawiamy solą, pieprzem i curry.
- Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajami , delikatnie doprawiamy solą morską i pieprzem
- Na podpieczonym spodzie wykładamy cukinię z cebulą i pomidorami, zalewamy śmietanowo-jajecznym płynem. Na wierzchu układamy plastry cukinii oraz pomidora. Oprószamy pieprzem i posypujemy cebulowymi piórkami. Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 180C.
Wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń