To już druga tarta cytrynowa na blogu.
Pierwszą pokochaliście miłością szczerą i bezgraniczną.
Od chwili publikacji plasuje się w ścisłej czołówce najchętniej przeglądanych przez Was przepisów. Lemon Meringue Pie ,bo o niej mowa , to klasyka gatunku.
Wzbudza pozytywne emocje i smakuje każdemu, gdziekolwiek się pojawi.
Czy nowa cytrynowa koleżanka przypadnie Wam do gustu równie mocno?
To się okaże już wkrótce!
Tarta Intensywnie Cytrynowa
Składniki na formę o śr. 28 cm:
Kruchy spód:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajo
- 7 jajek
- 150 g cukru
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- skórka otarta z 3 cytryn
- 250 ml soku wyciśniętego z cytryny
Wykonanie:
Kruchy spód:
- Z mąki, masła, cukru i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Masa cytrynowa:
- Wszystkie składniki masy cytrynowej mieszamy ze sobą w mikserze.Pozostawiając troszkę skórki cytrynowej do posypania wierzchu tarty.
- Otrzymaną ciecz wylewamy na uprzednio podpieczony kruchy spód.Posypujemy w/w skórką cytrynową - dzięki temu zabiegowi nasza tarta będzie ładniej wyglądała po upieczeniu
- Całość zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180C
- Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
- Przed podaniem schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
- Przechowujemy również w lodówce.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)