Dziś przygotowałam coś dla czekoladocholików i krówkolubów.
Tarta wpisuje się w modny ostatnio trend solenia potraw, które ze słonym smakiem raczej się nie kojarzą.
Uwielbiam gorzką czekoladę z dodatkiem soli morskiej.
Solony kajmak pokochałam również, w dodatku od pierwszego wejrzenia i chyba z wzajemnością ;-)
Wiem, że to nie jest tarta uniwersalna, że są wśród Was osoby, które skrzywią się na samą myśl o takim połączeniu.
A ja mówię: nie lękajcie się ,spróbujcie!
Obiecuję, że całość pozytywnie Was zaskoczy.
Tarta z Solonym Kajmakiem, Gorzką Czekoladą i Prażonym Słonecznikiem
Składniki na formę o śr. 28 cm:
Kruchy spód:
- 250g mąki pszennej typ 450-650
- 150g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajo
Solony kajmak:
- puszka gotowej masy kajmakowej
- 1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
Krem czekoladowy:
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- garść ziaren słonecznika
Wykonanie:
Kruchy spód:
- Z mąki, masła, cukru i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Solony kajmak:
- Masę kajmakową przekładamy z puszki do małego rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu.
- Wskutek tego manewru będzie nie tylko ciepła, ale będzie miała również mniej zwartą konsystencję, a zatem łatwiej da się wyłożyć na tartę. Podgrzaną masę solimy, dokładnie mieszamy.
Krem czekoladowy:
- Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy nadal, mieszając, do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
Dodatkowo:
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni
Instrukcja montażu:
- Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową. Dajemy jej wystygnąć.
- Następnie wylewamy na nią rozpuszczoną w śmietance czekoladę.
- Wierzch dekorujemy prażonym słonecznikiem
- Wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się skóry
Ciekawy jestem, ile osób na diecie masz na sumieniu? ;) To wygląda tak pysznie, że mam ochotę rzucić teraz wszystkie swoje zajęcia i zabrać się za robienie tarty!
OdpowiedzUsuńCudowna tarta! Uwielbiam takie połączenia Słodkie i odrobine słone! A tarty to jedne z moich ulubionych grzechów!
OdpowiedzUsuń