Styczeń panoszy się w najlepsze, a ja nie lubię zimna. Zapach korzennego ciasta jest moim ukochanym zimowym otulaczem. Rozgrzewa myśli i balsamuje duszę w ten trudny dla mnie w roku czas. Cynamon, kardamon, imbir, goździki przywołują przyjemne skojarzenia. Jest ogień w kominku, jest wspólny stół, jest rodzina i babcia z siwym koczkiem na karku... Myśli szybują ku świętom Bożego Narodzenia...i w jednej chwili nastrój od razu jakby lepszy...
Piernikowe Muffiny z Powidłami z Węgierek
Składniki na 10-12 sztuk:
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 duże jajo lub 2 mniejsze
- 250 ml mleka/jogurtu/maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki roztopionego i wystudzonego masła
- 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 3 łyżki naturalnego miodu
- mały słoiczek powideł z węgierek
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
- Przygotowujemy 2 naczynia (np. miski)
- W jednej umieszczamy wszystkie suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, kakao), a w drugiej wszystkie mokre składniki (mleko/maślanka/jogurt, masło, jajo, miód) . Zawartość każdego z naczyń mieszamy.
- Następnie do składników suchych dodajemy mokre i całość krótko (tylko do połączenia się składników) mieszamy .
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami.
- Każdą papilotkę wypełniamy do połowy ciastem. Na to kładziemy łyżkę stołową powideł z węgierek. Warstwę powideł przykrywamy łyżką ciasta.
- Formę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25-30 minut.
- Wyjmujemy z pieca, studzimy i...wcinamy ;-)
Życzę Wam Smacznego! :-)
ale narobiłaś mi smaka :( chyba wypróbuję w domu!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :)
www.olarzepecka.blogspot.com