Serniki darzę szczególną sympatią. Upiekłam ich już setki! Lubię z sernikami eksperymentować, testować nowe połączenia, smaki... Potem z radością delektuję się każdym kęsem i z satysfakcją patrzę jak domownicy pochłaniają kolejne kawałki...
2 kostki twarogu śmietankowego, któremu czasu zostało niewiele oraz zapomniana na dnie szuflady torebka suszonej żurawiny, stały się inspiracją. A co wyszło?
Oceńcie sami! Zapraszam do degustacji. :-)))
Waniliowy Sernik z Żurawiną i Kruszonką
Składniki na tortownicę o śr.24 cm :
Masa serowa:
- 500g mielonego twarogu
- 120g cukru
- 4 jaja XL
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Ciasto kruche na spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajo
Kruszonka:
- 50g masła
- 50g cukru pudru
- 100g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 2 garście żurawiny świeżej lub suszonej
Wykonanie:
Masa serowa:
- Twaróg przez chwilę ucieramy z cukrem
- Kolejno dodajemy jaja, cały czas mieszając
- Wlewamy ekstrakt waniliowy
- Na końcu wsypujemy mąkę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników
Kruche ciasto:
- Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, formując z niego kulę. Zawijamy je w bawełnianą ściereczkę albo folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Kruszonka:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i masło. Bardzo dokładnie wyrabiamy (rozcieramy w palcach), aż powstaną drobne grudki z ciasta.
- Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na pół godziny.
Instrukcja montażu:
- Dno tortownicy wylepiamy ciastem, na całej jego powierzchni robimy dziurki widelcem i podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180C.
- Na podpieczony spód wykładamy masę serową , a na nią żurawinę, którą z kolei posypujemy kruszonką. Na wierzchu rozsypujemy niedbale trochę żurawiny.
- Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 180C
- Studzimy i przez co najmniej kilka godzin chłodzimy w lodówce.
Życzę Wam Smacznego!
Sernik z kruszonką? Takiego cuda jeszcze nie jadłam :) Pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetny blog, zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń