Takie ciasto to dla mnie kwintesencja sierpnia...
Słodkie, aromatyczne morelki i soczyste śliwki...zapieczone na półkruchym, maślanym spodzie...
Przygotowuje sie je szybciuteńko, piecze chwilę dłużej, a pochłania....z niezwykłym entuzjazmem i rozkoszą.
Pachnie i smakuje latem...
PÓŁKRUCHE MAŚLANE CIASTO Z MORELAMI I ŚLIWKAMI
Składniki na formę o śr. 28/30 cm:
- 150g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 90g cukru pudru
- 100g masła
- 1 dorodne jajo
- 2 łyżki śmietany 18%
- ca 500g moreli i śliwek
- cukier puder do oprószenia po upieczeniu - opcjonalnie
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera iiiiii dokładnie ze sobą mieszamy (ucieramy) aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto, które w ten sposób otrzymamy będzie miało dość luźną i kleistą konsystencję, ale nie przejmujemy się tym, bo dokładnie tak ma być.
- Miskę z ciastem wstawiamy na 2 kwadranse do lodówki
- W tym czasie przygotowujemy owoce. Myjemy je, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Jeżeli trafiły nam się okazałe egzemplarze, dzielimy je na jeszcze mniejsze części (ćwiartki).
- Schłodzone ciasto równomiernie rozprowadzamy na spodzie formy. Nie będzie to zadanie łatwe, z racji wspomnianej wcześniej konsystencji, ale zapewniam, iż wszelki trud się opłaci. Na wierzchu, bardzo gęsto układamy morele i śliwki.
- Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190C piekarnika (grzałka góra dół) i pieczemy około 60 minut, pilnując, by owoce zanadto się nie przypiekły.
- Upieczone i wystudzone ciacho możemy oprószyć cukrem pudrem, jeżeli przyjdzie nam na to ochota.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)