Szlachetne Ciasto Czekoladowo-Orzechowe
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
ciasto:
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
ciasto:
185 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich + orzechy do posypania ciasta
180gmiękkiego masła 150g szklanki cukru
3 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 jabłko, starte na drobnej tarce
180gmiękkiego masła 150g szklanki cukru
3 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 jabłko, starte na drobnej tarce
polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady + 2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem przez kilka minut, dodajemy po 1 jajku. Wsypujemy wszystkie suche składniki, a na końcu dodajemy starte jabłko.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 45-50 minut w temp 180C. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ciasto po wystudzeniu smarujemy polewą czekoladową i posypujemy mielonymi orzechami.
Życzę Wam smacznego! :-)
czekoladowe ciasta najlepsze, gdy są takie właśnie wilgotne
OdpowiedzUsuńwidzę, że jest niesamowicie wilgotne:D mniammmmm takie jakie lubię najbardziej!:D
OdpowiedzUsuńWilgotne nie ma sobie równych :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Lubię takie sprawdzone przepisy, szczególnie na czekoladowe ciasta, więc zapisuję:)
OdpowiedzUsuńczekoladowe to moje ulubione.
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe *.* wpraszam się na kawałek!
OdpowiedzUsuńwilgotne ciasto czekladowe, to idealne ciasto czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńDla czekolady dalbym się pociąc :)
OdpowiedzUsuńMój synuś pochłonie wszystko co słodkie, z jabłkiem, orzechami wszystko jak leci ;] Całe szczęście jest mały i mogę dozować mu ilość :] Ciacho wygląda bardzo apetycznie! mniam:}
OdpowiedzUsuńNazwa szlachetne bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda rewelacyjnie! I to połaczenie czekolady i orzechów...
OdpowiedzUsuńA ile cukru ?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam przeoczenie :-) - 150 g cukru
Usuń