Dziś będzie nie tylko bez glutenu, ale także bez zbędnych słów ;-) - krótko i węzłowato: wypróbowałam kolejną recepturę na kruchy bezglutenowy spód i spieszę się nią z Wami podzielić. O!
A gdyby kto chciał zajrzeć do wcześniejszej, niechaj wzrok wytęża: TU ;-)
Bezglutenowa Tarta z Porem i Serem Feta
Składniki na formę o śr.24-26 cm
Ciasto kruche:
- 100g mąki ryżowej
- 50 mąki kukurydzianej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 1 jajo
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 3 średnie pory
- 150g sera feta
- Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- 2 jaja
- 4-6 łyżek śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto:
- Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
- białe części porów kroimy w cienkie półplasterki . Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy na oliwie, Przyprawiamy solą morską i tymiankiem.
- W osobnym naczyniu mieszamy jaja ze śmietaną, dosmaczamy delikatnie solą morską i pieprzem
- Pomidorki przekrawamy na ćwiartki
- Na podpieczonym spodzie wykładamy podsmażone pory Zalewamy je śmietanową-jajeczną mieszanką.
- Wierzch solidnie posypujemy rozkruszoną fetą i dekorujemy pomidorkami. Posypujemy odrobiną tymianku.
- Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
bardzo to apetyczne, moje smaki po prostu :) mąki ryżowej nie używałam, ale przymierzam się, więc i taka tarta w planie :) ściskam ciepło, Kasiu :*
OdpowiedzUsuńTarta z fetą? Coś nowego :)
OdpowiedzUsuń