"Ciasto z fasoli" brzmi w zasadzie niezbyt zachęcająco, jednak określenie "magic bean" sprawiło, że postanowiłam przyjrzeć mu się bliżej.
Mam już za sobą czekoladowe wypieki z dodatkiem cukinii oraz buraków, które nie wzbudziły we mnie nadmiernej ekscytacji. Upiekłam, spróbowałam i stwierdziłam, że nie są na tyle interesujące, by warte były repety.
Muszę powiedzieć, iż "ciasto" czy raczej deser, wyglądem ciasto przypominający, z fasoli wypada na ich tle znakomicie. Jest leciusieńki (puszysty), a przy tym zupełnie nie suchy, bardzo mocno kakaowy, mało słodki, idealny dla miłośników gorzkiej czekolady. Powstał bez dodatku jakiejkolwiek mąki i nie ma nawet najdelikatniejszego posmaku fasoli. Powiem więcej, wg mnie ma w sobie coś naprawdę szlachetnego. Następnym razem chętnie wzbogacę go o skórkę pomarańczową lub o rodzynki albo o jedno i drugie rónwnocześnie. :-)
Magic Bean czyli Magiczne Ciasto Czekoladowe z Fasoli
Składniki na tortownicę o śr. 22cm:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 70g naturalnego kakao + jeszcze trochę do posypania ciasta po upieczeniu
- 125g masła
- 5 jaj
- 150-180g ulubionego słodzidła (ksylitol, fruktoza, cukier trzcinowy), ilość dobieramy do smaku, w zależności od tego, który środek słodzący wybierzemy.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka wody
Wykonanie:
- Fasolę wyjmujemy z puszki i starannie odsączamy
- Kawę rozpuszczamy w łyżeczce wrzątku
- Fasolę blendujemy na gładką masę, dodajemy do niej kawę, 1 jajko oraz ekstrakt z wanilii i całość dokładnie mieszamy
- Masło ucieramy z wybranym słodzidłem do białości
- Następnie dodajemy kolejno 4 jaja a potem porcjami fasolowe puree
- Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w 180C przez ca 45 minut
- Studzimy, a potem obficie posypujemy kakao
Życzę Wam Smacznego!
jeszcze takiego nie jadłam, ale wygląda świetnie! muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com