To chyba najprostsza z tart, ale dziwnym trafem, dotąd nie pojawiła się na blogu. Jak większość wypieków tego rodzaju, świetnie sprawdzi się również w roli wielkanocnego mazurka.
Wersję dla leniwców i/lub zabieganych da się przygotować niemal w ostatniej chwili. Na tę dla miłośników "do it yourself" trzeba będzie poczekać odrobinę dłużej.
Z kajmakowymi mazurkami to jest tak, że zwykle wszyscy narzekają jakie to one niemożliwie słodkie, ale potem gdy już pojawią się na stole, wcinają z zapałem, a nawet proszą o dokładkę ;-) .
Polacy kochają kajmak!
Tarta Kajmakowa (MAZUREK!!!) z Orzechami Włoskimi i Żurawiną
Składniki na formę do tart o śr. 28-30 cm:
Kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 1 dorodne jajo
- 2 płaskie łyżki cukru
Nadzienie:
Wersja dla leniwców i/lub zabieganych:
- 2 puszki gotowej masy kajmakowej
- 2-3 łyżki śmietanki kremowej 30%
- 1000ml śmietanki kremówki 36%
- 200g cukru
- 100g masła
Dodatkowo:
- 150g łuskanych orzechów włoskich
- malutka garstka suszonej żurawiny
Wykonanie:
Ciasto kruche:
- Z mąki, masła, cukru i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
Wersja dla leniwców i/lub zabieganych :
- Masę kajmakową przekładamy z puszek do małego rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, dodając w międzyczasie śmietankę kremówkę.
- Wskutek tego manewru, masa będzie nie tylko ciepła, ale będzie miała również mniej zwartą konsystencję, a zatem łatwiej da się wyłożyć na tartę.
Wersja DIY:
- Śmietankę z cukrem i masłem gotujemy na dość mocnym ogniu do czasu aż nam pięknie zgęstnieje. Cały czas mieszamy, pilnując by masa się nie przypaliła.
Dodatkowo:
- Ca 100g orzechów siekamy nożem na drobne kawałki
Instrukcja montażu:
- Na upieczonym spodzie wykładamy posiekane orzechy włoskie, zalewamy je masą kajmakową. Wierzch dekorujemy pozostałymi orzechami oraz żurawiną.
- Odstawiamy do solidnego stężenia.
- Wcinamy :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)
dwie puszki kajmaku istotnie brzmią bardzo słodko:D kiedyś próbowałam rozgryźć różnicę między tartą a mazurkiem - wyszło mi, że chodzi o dekorację tylko:) chętnie porwałabym kawałek Twojego wypieku:)
OdpowiedzUsuń