Właścicielka częstuje nas cantuccini |
Dziś chcę Was zaprosić do smakowitego i gościnnego miejsca, w samym centrum Warszawy. Specialita Italiane to połączenie bistro z mini delikatesami. Lokal bazuje na świetnych jakościowo produktach, sprowadzanych osobiście przez właścicielką prosto z Włoch. Z nich powstają serwowane tu dania, a część artykułów jest dostępna również w sprzedaży detalicznej.
Na wynos kupicie sery, wędliny, oliwę, pomidory suszone , oliwki, wino i jeszcze parę innych specjałów.
Jeśli zaś chodzi o menu, jest krótkie, sezonowe i nieskomplikowane.
Znajdziecie w nim m.in: ofertę śniadaniową, deskę serów i wędlin, zupy, dania z makaronu, sałatki, kurczaka z grillowanymi warzywami, desery.
Niekwestionowaną specjalnością lokalu jest bruschetta. Właścicielka szczyci się, że jako jedyna w Warszawie serwuje ją opiekaną we włoskim piecu, dedykowanym temu specjałowi. Obieg wolnego powietrza powoduje, że podczas pieczenia nie wydzielają się substancje rakotwórcze, a bruschetta osiąga idealną chrupkość.
W Specialita Italiane zjecie bruschettę w bardzo wielu wersjach smakowych, z różnorodnymi dodatkami, które można samodzielnie komponować. Powodów dla których warto odwiedzić lokal jest jednak znacznie więcej.
Oto moje TOP5 czyli pięć mobilizujących czynników, dla których warto przyjść do Specialita Italiane :
- Bruschetta - tak włoskiej bruschetty, w tylu wariantach smakowych, nie zjecie chyba nigdzie indziej w Warszawie.
- Bresaola - genialnej jakości włoska wędlina z suszonej sezonowanej wołowiny, serwowana w postaci carpaccio. MEGA!
- Sery - owcze, kozie, krowie - pyszne, świetnej jakości, prosto z Włoch.
- Fragolino Perlino Rosso - przyjemne orzeźwienie w upalny dzień - połączenie włoskiego prosecco ze smakiem i zapachem polskich poziomek. Do nabycia również na wynos, w niekosmicznej cenie!
- Oferta śniadaniowa - atrakcyjna bardzo, gdyż za 12 PLN wetniecie sobie dużą bruschettę z sadzonym jajem albo potężną włoską kanapkę z bagiety, a do tego wybraną kawę dostaniecie GRATIS
Opiekacz do bruschetty |
Fragolino Perlino Rosso - foto nieco prześwietlone, w rzeczywistości etykieta jest bordowa |
Przykładowa bruschetta |
I jeszcze jedna bruschetta.. |
Deska serów i wędlin - pod rukolą i płatkami parmezanu jest bresaola, która mnie zachwyciła.. |
Specialita Italiane
ul. Grzybowska 3 Warszawa
tel. : 519 00 00 88
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)